Vrtići koji se nalaze u okviru predškolske ustanove "Dečiji dani" Stari Grad u Beogradu, njih dvanaest, već dve nedelje nemaju u svom jelovniku voće, kao što je to, inače, oduvek praksa. U najtoplijim danima ovog leta, kada lekari preporučuju da svakodnevno unosimo dosta voća i povrća zbog izuzetno visokih temperatura, mališani u ovim beogradskim vrtićima umesto aktuelnog sezonskog voća, dobijaju ili sok, limunadu ili ništa. Iz PU Stari grad za Nova.rs potvrđuju da njihove ustanove već nekoliko dana ne dobijaju voće zato što je ugovor Grada o nabavci voća istekao. Kako saznajemo, vrtići sa ove opštine nisu jedini. I u vrtićima iz drugih delova grada nema voća, osim ako su im ostale zalihe od ranije, a razlog je što se posao snabdevanja voćem vrši centraliozvano.

Nevena M. čija deca idu u jedan vrtić koji potpada pod PU „Dečji dani“ Stari Grad nije mogla da sakrije nezadoovljstvo zbog voća kojeg u kolektivu nema već dve nedelje.

Kako objašnjava za Nova.rs, nije nezahvalna niti sebična, ali je kolektiv jedino mesto na kom je njeno trogodišnje dete ikada jelo voće jer ga kući uopšte ne jede.

„Matija u životu kući nije pojeo nijednu voćku. Nikada nigde, samo u vrtiću. Verujte mi. I verujem da će se mnoge mame složiti sa mnom – deca mnogo bolje jedu u grupi, sa drugim mališanima, nego kad su kući, kada insistiramo i molimo ih da uzmu jednu bananu, jabuku ili parče lubenice. To je u pitanju, ništa više. Samo mi je zbog toga žao. Toliko sezonskog voća, prosto da biraš, a oni ništa od toga ne dobijaju zato što Grad kasni sa nabavkom. Sramota“, ističe ova majka.

Jelovnik Foto: Privatna arhiva

Nevena dodaje da je jelovnik u vrtiću u koji ide njeno dete prilično raznovrstan, ali da ipak fali ono što je tokom leta najvažnije – voće.

„U najtoplijim danima ovog leta, kada lekari preporučuju da svakodnevno unosimo dosta voća i povrća, deca jedu sve, osim voća. Ne kažem, jelovnik uopšte nije loš. Čak štaviše, imaju raznovrsno. Oni zapravo imaju četiri obroka, odnosno tri: doručak, ručak i užinu, dok je četvrti voće koje sada ne postoji. Koliko sam razumela Matiju, nekada dobiju limunadu ili smuti, ali opet, to nije to. Treba im trenutno sezonsko voće, pa čak i banane i jabuke koje su ipak najčešćće za obrok“.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako pišu roditelji mališana koji idu u vrtiće na opštini Stari Grad u jednoj od grupa na Viberu, njihov problem definitivno nije izolovan.

„Na osnovu dopisivanja roditelja gde su svi menjali mišljenja i iznosili iskustva svojih prijatelja čija deca idu u neke druge vrtiće, izgleda da je ovo problem na celoj teritoriji grada. Dakle, nismo izolovani slučaj, samo što neki vrtići još uvek imaju banane, prave limunadu, pa se tako dovijaju za taj međuobrok. Pošto nije čak ni užina, nego obrok koji se zove voće“.

Foto: SviatlanaLaza / Shutterstock

Objašnjava da su roditelji koji su u Savetu roditelja više puta kontaktirali predškolsku ustanovu Stari Grad, ali da je pre dva dana stigao odgovor.

„Rečeno je da se javna nabavka na nivou grada, te da nemaju informacije kada će biti voća. Eto, to je što znamo. U razgovoru sa prijateljicom čije dete ide u Zemun u vrtić, shvatila sam da ni oni nemaju voće, mislim na ovo sezonsko, te da jedu banane i jabuke jer im je ostalo na zalihama. Mnogi roditleji su povukl isvoju decu iz vrtića jer su otišli na odmore, tako da je sigurno manje dece, pa tako je i ostalo voća. S druge strane, u naš vrtić stigla su deca iz još jendog vrtića jer se tokom leta spajaju, takva je praksa svuda. Tako da je očigledno da nema dovoljno voća za sve“, navodi Nevena.

Dodaje da je od roditelja starije dece čula da ovo nije prvi put da se dešava.

„Moje dete već dve godine ide u vrtić, prošle godine nisam toliko obraćala pažnju da li ima voća na jelovniku ili nema, ali čula sam da taj problem nije samo od ove godine, samo što ne znam koliko je tada trajao. Meni je samo nelogično da neko bude nespreman da će možda nestati voća usred leta i da sad čekaju realizaciju ugovora, kada su dani kada ima najviše sezonskog voća. Bezobrazluk“, kaže Nevena.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

PU Stari grad: Nema voća, istekao je ugovor

Iz Predškolske ustanove „Dečji dani“ Stari Grad za Nova.rs potvrđuju da je u toku druga nedelja kako mališani u njihovim ustanovama (ima ih dvanaest) nemaju voće u jelovniku.

„Tačno je, nemamo voće, nažalost, zato se trudimo da zamenski kroz užinu to nekako nadomestimo. Snabdevanje voćem Grad radi centralizovano. Ugovor je istekao i još uvek nije došlo do novog, tako da nabavka nije završena. Mi zaista nemamo nikakvu informaciju, niti dodira sa tim segmentom. S druge strane, ne mogu da vam kažem da li se ovakva situacija dešavala ranije jer nisam ovde toliko dugo. Ali tako je, kako je“ kaže pomoćnik direktorke PU sa Starog Grada.

Redakcija Nova.rs kontaktirala je nekoliko beogradskih predškolskih ustanova sa različitih opština, kako bismo proverili kakva je situacija kod njih u vezi sa voćem.

Saznali smo da samo neki vrtići imaju voće jer su im, kako su nam ispričali, ostale zalihe s obzirom da mnoga deca ne idu u kolektiv tokom leta, ali da sezonsko voće nisu dobijali.

Takođe, potvrđuju da Grad nabavku voća obavlja centralizovano, dakle za sve beogradske predškolske ustanove nabavka namirnica je ista, odnosno snabdeva ih Grad,  samo što svaki nutricionista u vrtiću prilagođava jelovnik potrebama dece koja ga pohađaju.

BONUS VIDEO: Slučaj pedofilije u vrtiću u Odžacima: Da li se i šta promenilo od hapšenja osumnjičenog pedagoškog asistenta?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare