Lana Jovanovic
Foto: Za Laninu zivotnu bitku/Facebook

Mala Lana ima 10 meseci, a već je preko glave preturila ono što neki neće za čitav život. Ona boluje od spinalne mišićne atrofije - retke, teške i u velikom broju slučajeva smrtonosne bolesti koja otežava disanje i pokretljivost. Njena mama Aleksandra je na Fejsbuku napisala status koji upozorava na to da se Lanino stanje pogoršava i da treba da budemo brži u sakupljanju sredstava koja treba da omoguće najskuplji lek na svetu Zolgensma i sredstva za bolničko lečenje - a za to je potrebno 2,4 miliona dolara.

Za spinalnu mišićnu atrofiju čili smo i na tu dijagnozu obratili pažnju kada je cela Srbija sakupljala novac za malu Sofiju Markuljević. Misija i akcija za Sofiju je uspela, ona je u Americi i počela je da prima terapiju. U akciji su učestvovali svi, od brojnih poznatih ličnosti do „običnog“ sveta.

U međuvremenu, Lana ima sve manje vremena, a na nama je da ne dozvlimo da ono iscuri.

Foto: privatna arhiva

 

„Lani nije bolje. Pluća su sve gora, a Lana nema snage zbog svoje bolesti da iskašlje taj sekret iz pluća. Plašim se šta će biti jer nije dobro, svaki dan je sve gore. Svaki dan sve više inhalacija, antibiotika, sve više kablova na njoj.

Gajim nadu i molim se Bogu da izađemo iz bolnice bez aparata ali mi se sve manje čini da će tako biti. Nema goreg od toga kad gledate dete kako bolesno leži sa svim tim cevčicama, kiseonikom, infuzijom a vi ne možete ništa. Taj osećaj nemoći ne bih poželela ni najgorem neprijatelju. Suze samo idu, srce i dusa me boli jer je mojoj princezi sve gore a ja prokleto ne mogu ništa!“, napisala je mama Aleksandra.

Lani nije bolje. Pluća su sve gora a Lana nema snage zbog svoje bolesti da iskaslje taj sekret iz pluća. Plašim se šta…

Posted by Aleksandra Jovanovic on Петак, 11. септембар 2020.

 

Na ove reči jedne majke je teško ostati imun – potrebno je da uspemo i da Lana dobije ovu životnu bitku. 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare