Foto: N1

Dok je Milutin Folić bio prvi urbanista Grada Beograda, pomogao je da se sagrade neki od najvećih prestoničkih stambenih kompleksa. Danas, kada je u privatnom biznisu, posredstvom svoje agencije prodaje stanove upravo ovih luksuznih naselja – "Beograda na vodi", "K-distrikta", "Taurunuma XXI" i drugih, navodi KRIK.

Maja prošle godine, bivši glavni urbanista Grada Beograda Milutin Folić objavio je niz fotografija sa letovanja u Grčkoj na svom instagram profilu. Jedna od njih posebno skreće pažnju: na njoj je Folić u društvu svog dugogodišnjeg prijatelja oko kojeg se pletu razne kontroverze – advokata Igora Isailovića i još dvojice sa kojima sedi na zidiću uz obalu mora na grčkom ostrvu Hidra. Sva četvorica izgledaju srećno, piše KRIK.

Bilo je to nedugo nakon što je Folić otišao iz državne službe i pokrenuo privatni biznis.

Taj biznis, Folić je pokrenuo sa Isailovićem u martu 2019 – svega dva meseca pošto mu je istekao mandat glavnog beogradskog urbaniste. Osnovali su kompaniju „Sillage“ preko koje su ušli u posao posredovanja u prodaji nekih od najvrednijih nekretnina u Beogradu. Isailović je manje od godinu dana kasnije napustio firmu koju sada vodi Folić, navodi KRIK.

Njegova kompanija prodaje luksuzne apartmane u „Beogradu na vodi“, elitnom kompleksu „K-distrikt“ na Dorćolu, zatim u „Kapiji Vračara“, zemunskom stambenom kompleksu „Taurunum XXI“ i „The One“ na Novom Beogradu. Ovi stanovi su među najskupljima u državi – kvadrat košta od oko dva do više od osam hiljada evra.

Kako se navodi, ne zna se koliki procenat od prodaje ovih stanova uzima Folić čija kompanija pronalazi kupca i papirološki završava kupovinu. „Sillage“ na svom sajtu klijentima nudi i pomoć pri „pronalaženju lokacije za gradnju“ i „dobijanju građevinske dozvole“.

KRIK ističe da, iako je Folić, pre nego što je ušao u ovaj biznis, prestao da upravlja gradskim urbanizmom, te stvari nije lako razdvojiti.

Gradnja većine ovih kompleksa, u kojima sada prodaje stanove, započeta je upravo u vreme kada je on vodio urbanistički razvoj Beograda. Pod Folićevim rukovodstvom menjao se Generalni urbanistički plan Beograda čime je pomognuta izgradnja „Beograda na vodi“. Gradski Plan detaljne regulacije promenjen je na zahtev investitora „Taurunuma XXI“, kako bi se namena zemljišta prebacila iz poslovne u stambenu i time omogućila izgradnja ovog projekta. Dok je Folić bio gradski urbanista, njegov prijatelj je investirao u gradnju „K-distrikta“, o čemu je ranije pisao BIRN.

Firma „Folic Architects“, u vlasništvu Milutina Folića i njegovog brata Branislava, radila je projekte za „Kapiju Vračara“ i „Taurunum XXI“ u periodu kada je on bio gradski urbanista.

Svi ovi detalji, prema rečima stručnjaka sa kojima je razgovarao KRIK, ukazuju da se Folić nalazi u mogućem sukobu interesa.

„Neko vreme nakon što odete sa funkcije ne možete u toj istoj delatnosti da radite sa firmama sa kojima ste radili ili imali kontakt dok ste obavljali javnu funkciju. Sve se to smatra nekom vrstom konflikta interesa“, kaže Zoran Stojiljković, bivši predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, navodi KRIK. „Ukoliko im je Folić sređivao poslove tokom obavljanja javne funkcije, a kasnije poslovno sarađivao sa njima – to je trgovina uticajem koju kasnije, kad odeš sa funkcije, praktično naplaćuješ.“

Kada je pokretao novi biznis, Folić je za partnera izabrao advokata Igora Isailovića koji je osoba od poverenja nekima od najmoćnijih ljudi u državi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare