Svetski dan štednje obeležava se 31. oktobra, ali građani Srbije, i to dominantna većina, ne samo da ne uspevaju da od plate “sklone” nešto novca sa strane, već jedva uspeju da plate i one osnovne životne troškove.

Sa malom platom, visokim cenama, ogromnim računima i svim ostalim troškovima, retko ko uspeva da svakog meseca odvoji novac za štednju – to su bar rezultati ankete koju je sproveo portal Nova.rs, a u kojoj je učestovalo oko 200 građana.

Ne samo da ne uspevaju da uštede, već im je teško i da namire osnovne potrebe. Sve što kažu građani u našoj anketi kosi se sa onim u šta nas neprestano ubeđuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali, koji nam uporno objašnjavaju da živimo nikad bolje.

“Uspevamo da odbijemo sebi od usta, da nosimo garderobu staru i izlizanu, da ubedimo sebe da su letovanja bezveze. Trudimo se da ne poludimo skroz”, kaže Ljilja Aksentijević.

PROČITAJTE JOŠ

Slično misli i Biljana Petrović.

“Ko nije u minusu, na konju je”, kaže ona.

Da u Srbiji, barem za prosečnog čoveka, štednje nema, smatra i Igor Veljković.

“Jedna nedelja okej, tri nedelje preživljavamo, dobro je ako ne zajmimo do sledeće”, kaže on.

Rozalia Tot je građanka koja ponekad, zbog velikih životnih troškova, mora da se odrekne onih najosnovnijih stvari.

U njenom slučaju, to su lekovi – povremeno mora da ih preskoči, jer nema dovoljno novca. A sigurna je da nije jedina.

lekovi
Foto: Promo

“Nažalost, nisam ja sama. Samo neko prizna, a neko ne”, iskrena je ona.

Slavica Radojević je još jedna od potrošača u Srbiji koja ne vidi način kako bi uštedela. Pogotovo kada se u obzir uzmu sva poskupljenja.

Foto: Shutterstock

“Potrebno nam je da živimo pristojno i da se ne sekiramo kako ćemo preživeti do plate”, kaže ona.

Biljana Simunić kaže da većina građana Srbije živi na ivici egzistencije, a jedini koji mogu da uštede su “oni na vlasti i njihovi poltroni”.

“Samo napredni mogu da uštede”, saglasna je Ljiljana Čolić.

usteda novca

Dok Aleksandra Petković kaže da od minimalca teško može da se uštedi, Boban Stoiljković je saglasan i ima kontrapitanje: “Šta da odvojim od 40.000 dinara?”

Dejan Milošević je penzioner, a ova grupa građana pogotovo je u lošem položaju, jer je jasno koliko su njihova primanja mala.

“Čekam povišicu penzije od pet odsto, pa ću da probam, možda i uštedim. Do sada je bilo 15.500 dinara. Ali, s obzirom na današnja poskupljenja, šta da uštedim? Kako se poklopi povećanje penzija i cena struje i ostalih potrepština? Napredna Srbija. Svaka nam čast što izdržavamo ovo maltretiranje i ovu vlast”, kaže ovaj penzioner.

Starački dom, penzioneri, dom za stara lica
Foto: Shutterstock

Jedina koja je rekla da uspeva da uštedi je Snežana Jotić Vukosavljević. Ipak, za tu uštedu, trebalo je i dosta žrtvovanja.

“Uspevamo, ali nažalost, muž je morao da ode iz ove zemlje”, rekla nam je ona.

Foto: Shutterstock

A neki od građana koji su učestvovali u anketi, na ovo pitanje samo su se nasmejali.

“Vic dana”, kratko je rekla Ljubica Krstić.

Šta kaže NBS?

Vicegiverner Narodne banke Srbije (NBS) Nikola Dragašević rekao je povodom Svetskog dana štednje da građani iz godine u godinu sve više štede, a prema poslednjim podacima ove institucije, ukupna štednja u bankama u našoj zemlji iznosi 15,1 milijardu evra.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

S druge strane, prosečna plata u Srbiji iznosi 86.000 dinara, polovina zaposlenih zarađuje do 66.000, dok je minimalac 40.000. Kada se ti, zvanični podaci, uzmu u obzir, jasno je da, bez obzira što, prema izjavama zvaničnika, štednja raste, većina građana naše zemlje o tome još uvek može samo da mašta.

BONUS VIDEO Kakvog efekta ima povećanje plata i penzija kada taj novac manje vredi nego ranije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare