Zastava oružje / Foto: Predrag Petrović

Među zaposlenima u fabrici "Zastava oružje" u Kragujevcu koronavirus je potvrđen kod desetak radnika, a više od 30 ih je u samoizolaciji, izjavio je za naš portal Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje.

On je najavio da će zbog trenutne epidemiološke slike u fabrici, kao i zbog vanredne situacije u Kragujevcu, sutra zasedati Krizni štab fabrike, na kojem će biti razmatrane opcije za uvođenje dodatnih mera za sprečavanje širenja virusa.

Prema njegovim rečima, u „Zastava oružju“ se od početka pandemije primenjuju zaštitne mere, zaposleni imaju maske, sredstva za dezinfekciju ruku, ali je, kako navodi, i pored svega virus ušao u kolektiv.

„Kod nas je jednostavno velika koncentracija zaposlenih na relativno malom prostoru, gde mnogi imaju zajedničke dodirne tačke, rade na istim delovima, koriste zajedničke prostorije bez mogućnosti za propisanu distancu, tako da postoji veliki rizik za brzo širenje virusa, ukoliko je neko od zaposlenih već zaražen“, kaže Ilić, dodajući da će Sindikat na sednici Kriznog štaba predložiti uvođenje dodatnih preventivnih mera.

„Smatramo da ima osnova da se razgovara o nekom rešenju da se prevaziđe ovaj uspon zaraze, pa ćemo videti kakvi će predlozi biti na Kriznom štabu“, kaže Ilić, napominjući da će Sindikat zatražiti i konsultacije Instituta za javno zdravlje i nadležnih državnih institucija.

On je naveo da je strateški bitno da se spreči epidemija u fabrici koja ima 2.500 zaposlenih i koja bi kao potencijalno žarište mogla da zarazi oko 10.000 ljudi, koliko ima članova porodica zaposlenih.

Fabrika „Zastava oružje“ trenutno radi u dve smene, s tim što je obim proizvodnje u drugoj smeni redukovan, ali i pored smanjenog obima i sezone gosišnjih odmora, u fabrici je svakodnevno prisutno oko 2.000 radnika, zajključio je Ilić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare