Zastava oružje / Foto: Predrag Petrović

Zbog obolevanja većeg broja radnika fabrike "Zastava oružje" , kao i alarmantnog stanja u Beogradu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Vranju, Leskovcu... Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata zahteva od Vlade Srbije da se, bez odlaganja, uvedu nove, ozbiljne mere koje bi bile obavezujuće za sve poslodavce, sa predviđenim rigoroznim sankcijama za one koji ih se ne pridržavaju. Ovo, između ostalog, stoji u pismu koje je ASNS uputio predsednici Vlade, Ani Brnabić.

ASNS traži  da se hitno uvedu dodatne mera za sprečavanje daljeg širenja epidemije Covid 19. I to: hitno donošenje obavezujećeg pravnog akta o načinu organizovanja rada i poslova u uslovima epidemije za sve poslodavce, sa rigoroznim sankcijama za one koji se ne pridržavaju propisanih mera, besplatnu podelu maski za višekratnu upotrebu građanima koji nemaju sredstava da ih kupe, subvencionisanje cene maski sa višim nivoom zaštite s obzirom da je njihova upotreba, zbog nedopustvo visoke cene, postala privilegija bogatog dela društva.

Sindikat zahteva i hitno rešavanje problema dodatne zaduženosti građana posle prestanka moratorijuma na otplatu kredita sa posebnim merama za radnike koji ostaju bez posla, zabranu svih javnih okupljanja na zatvorenom prostoru više od 10 ljudi, zabranu rada svih ugostiteljskih objekata posle 20 časova, kao i strogu kontrolu i zakonske sankcije za sve koji se ne pridržavaju propisanih mera i uputstava.

U svom pismu ASNS se osvrnuo i na rad Kriznog štaba zahtevajući „potpunu transparentnost, blagovremeno i istinito obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama epidemije od strane Vlade RS i Kriznog štaba“. Traži se i „usaglašeno delovanje i istupanje članova Kriznog štaba, posebno epidemiološkog dela, sa pojedinačnom odgovornošću za svaku javno izgovorenu reč“.

„ASNS smatra da je neodgovorno ponašanje građana uzrokovano neprimerenim dopuštanjem javnih okupljanja , pre svega na sportskim događajima i koncertima, slavljima svih vrsta, predizbornim okupljanjima i slavljima, odsustvom svake kontrole i ono malo zaštitnih mera od strane državnih organa, a posebno negativnim primerom koji su davali ministri i funkcioneri svojim redovnim pojavljivanjem u javnosti bez maski i fizičke distance“, navodi se u zahtevu ovog sindikata.

Sindikat upozorava da nije vreme za politizaciju bilo koje vrste.

„A, posebno Vlada RS i Krizni štab ne smeju da podlegnu uticaju i pritisku raznih lobija i kratkovidim parcijalnim interesima bilo kog društvenog miljea, već da je Vlada RS dužna da štiti i zaštiti opšte interese građana i radnika i obezbedi i spreči, svim sredstvima kojima raspolaže, dalje širenje epidemije koje preti da ugrozi elementarno funkcionisanje društva“, ističe u pismu premijerki Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare