Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Hepi nije ispunio većinu obećanja iz elaborata na osnovu kog mu je REM obnovio nacionalnu dozvolu. Program ove televizije obiluje propagandnim sadržajem, dezinformacijama, govorom mržnje – iako je ona obećala drugačije. Zbog nepoštovanja elaborata i zakona, REM već trebalo da oduzme dozvolu Hepiju – piše u analizi Slavko Ćuruvija fondacije, a prenosi Cenzolovka.

Godinu dana nakon što joj je Regulatorno telo za elektronske medije obnovilo dozvolu za emitovanje s nacionalnom pokrivenošću, TV Hepi i dalje ne poštuje programski elaborat, zakonske obaveze i profesionalne standarde, kao što je činila i godinama ranije – pokazuje analiza Slavko Ćuruvija fondacije, a prenosi Cenzolovka.

TV Hepi u elaboratu ističe da „želi da bude javni servis Srbije“ i obećava da će se novinari ove televizije „pridržavati profesionalnih i moralnih načela“ pravednosti, tačnosti, objektivnosti i nepristrasnosti.

Analiza SĆF pokazuje da ova obećanja nisu ispunjena.

Informativa puna dezinformacija, manipulacija i govora mržnje

Iako je u elaboratu televizija obećala 30 odsto informativnog programa, emitovala je skoro duplo više, pokazuje Kontrolni izveštaj o nadzoru emitera, koji je REM dostavio Skupštini Srbije nakon masovnih ubistava u maju.

U elaboratu za dobijanje nacionalne dozvole obećane su brojne različite informativne emisije, a upravo je „slojevitost najavljene produkcije informativnog žanra” REM istakao kao glavni razlog zbog koga je Hepiju obnovio nacionalnu dozvolu, navodi se u analizi SĆF. REM nije objasnio šta znači „slojevitost programa”, navodi Fondacija, ali se može zaključiti da se svakodnevno ponavlja nekoliko istih formata – Aktuelnosti, Posle ručka, Telemaster (vesti) i jutarnji program.

Analiza pokazuje da su, suprotno navodima iz elaborata, u okviru informativnog programa plasirane dezinformacije – poput snimka video-igre predstavljenog kao prikaz stvarne ratne borbe Rusije i Ukrajine, kao i uznemirujuć sadržaj poput navodnog audio-snimka pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar” u Beogradu u maju.

Program Hepija je često manipulativan – prema monitoringu Crte najčešće manipulacije su: demonizacija EU, Zapada i neistomišljenika, kult ličnosti i veličanje Rusije.

U centralnim vestima, prema podacima organizacije CRTA, 94 odsto vremena posvećeno je političarima na vlasti o kojima izveštava pozitivno ili neutralno, a 6 odsto opoziciji o kojoj Hepi izveštava negativno.

U programu ove televizije šire se i govor mržnje i netrpeljivost prema ženama, LGBTQ+ zajednici, drugim nacionalnostima, veroispovestima, neistomišljenicima itd.

Sve to suprotno je obećanjima iz elaborata da će Hepi „poštovati proklamovana evropska načela”, biti mesto susreta i dijaloga, kao i da neće prikazivati bilo kakve vidove kulturne, seksualne, religijske, rasne ili društvene diskriminacije – piše u analizi.

Minimalni ili nepostojeći procenti kvalitetnog programa

Najmanje 20 odsto ukupnog programa televizija treba da čini kvalitetan program – dečji, naučno-obrazovni, dokumentarni i kulturno-umetnički – prema Pravilniku o minimalnim uslovima za pružanje medijskih usluga.

Već u elaboratu Hepi nije ispoštovao ovu zakonsku obavezu, obećavši ukupno 18 odsto kvalitetnog programa, što REM prilikom obnove dozvole nije primetio ili nije želeo da primeti, piše u analizi.

Od oktobra ’22 do marta ’23, udeo dečjeg, naučno-obrazovnog, dokumentarnog i kulturno-umetničkog programa bio je minimalan ili nepostojeći, pokazuje Kontrolni izveštaj o nadzoru emitera, koji je REM dostavio Skupštini Srbije nakon masovnih ubistava u maju.

Šta je kvalitetan program za Hepi i REM?

Kao dečji program REM je u izveštaju označio predstavljanje dečje knjige u jutarnjem programu, u trajanju od 15 minuta, otkrio je CINS. Bilo je to sve od programa namenjenog deci i maloletnicima tokom šest meseci kada je rađena analiza.

U emisiji „Iza brave” koju Hepi u elaboratu, a REM u izveštaju, kategorizuju kao dokumentarni program, Slavko Ćuruvija fondacija uočila je promociju kriminalnog ponašanja i pokušaj njegovog opravdavanja.

Tokom marta emitovane su dve epizode ove emisije o Andriji Đoganiju (Baki B3) i Kristijanu Goluboviću.

Iako u elaboratu navodi da će „o nasilju, kriminalu, i pojavama koje zloupotrebljavaju lakovernost gledalaca, govoriti tako da se na takve pojave ukazuje kako bi se one razotkrile i sprečile”, to nije bio pristup Hepija u ovim emisijama, ističe se u analizi i objašnjava:

„Ovakvim emisijama TV Hepi pokušava da stvori emotivnu vezu između publike i osoba sa kriminalnim dosijeima, predstavljajući ih kao obične građane, koji se kaju zbog počinjenih krivičnih dela i koji imaju ispravan sistem vrednosti. Takođe, opravdavanje kriminalnog ponašanja nesrećnim detinjstvom služi izazivanju sažaljenja kod publike, dok osobe sa kriminalnim dosijeima abolira od odgovornosti.”

Hepi nije ispunio ni obećanje o naučno-obrazovnoj emisiji, koja je trebalo da se emituje po pola sata svakog radnog dana. Umesto toga, kao ovaj žanr REM je izdvojio ukupno manje od četiri sata različitih priloga u jutarnjem programu i emisiji „Posle ručka”.

U izveštaju REM-a piše da su to gostovanja „kompetentnih stručnjaka raznim povodima”.

Tokom šest meseci, iako je obećao u elaboratu, Hepi nije emitovao nijednu specijalizovanu kulturno-umetničku emisiju. U izveštaju REM-a piše da su vesti, izveštaji, reportaže i gostovanja ličnosti iz oblasti kulture i umetnosti „dnevno aktuelnim povodima” prisutni skoro svakodnevno.

REM nije precizirao o kakvim se stručnjacima i „raznim” i „dnevno aktuelnim” povodima radi, ističe se u analizi SĆF.

Zabava važnija od dana žalosti

Zabavni program je drugi dominantni žanr na Hepiju, mada nekoliko formata ovog žanra koji su obećani u elaboratu nije uvedeno.

Kviz Naslovna strana je Hepiju, očigledno, toliko važan da je emitovan i tokom dana žalosti – kako 5, 6. i 7. maja nakon masovnih ubistava tako i 27. septembra zbog dešavanja na Kosovu.

U ovom kvizu su – osim što sam po sebi spada u zabavni program – u okviru muzičke igre emitovane  narodna i zabavna muzika, čime je Hepi prekršio Zakon o obeležavanju dana žalosti. REM nije reagovao, iako je nadležan za to – piše u analizi.

Šta je još izostalo?

Tokom šest meseci na Hepiju je izostao i filmski program, iako je obećano da će činiti 5 odsto ukupnog. Serije su emitovane manje od sedam sati – mahom turske, mada su obećane italijanske, španske i američke „koje će se razlikovati od ‘jeftinih’ latino-američkih serija.

Nije uvedena ni obećana nedeljna sportska emisija – konstatuje se u izveštaju REM-a.

Iako je Hepi u elaboratu obećao 30 minuta nedeljno verskog programa, tokom šest meseci emitovano je ukupno oko 9 minuta takvog sadržaja.

Hepi obećava da će „u saradnji sa multietničkim grupama i predstavnicima njihovih veroispovesti na novinarsko-istraživački način obrađivati određene dane značajne u pravoslavnoj, katoličkoj, islamskoj, judaističkoj veri, hinduizmu i ostalim verama prisutnim u Republici Srbiji”.

Analiza SĆF pokazuje da je npr. u emisiji Posle ručka, čija je tema bila kalendarsko poklapanje Vidovdana i Bajrama, te odnos pravoslavaca i muslimana i njihov suživot u Srbiji, stvoren prostor za širenje govora mržnje i netrpeljivosti prema LGBTQ+ zajednici, čime je razgovor „probio okvire međureligijskog dijaloga”.

„Pripadnici LGBTQ+ zajednice su u ovoj emisiji dehumanizovani i demonizovani kao ‘satanisti” koji ‘love decu’, a širene su i manipulacije o Zapadu kao ‘zlu koje se namerilo na ceo svet’”, piše u analizi i dodaje da se tokom emisije isticalo da se pravoslavci i muslimani ne sukobljavaju jedni protiv drugih, nego da bi oni zajedno trebali da se bore protiv „satanista” koji učestvuju na paradama ponosa širom sveta.

***

BONUS VIDEO: Vučić govori jedno na CNN-u, drugo na Hepiju a odgovori – izostaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar