Foto: Shutterstock

Dragana J. iz Beograda svakih šest meseci svoje dete dovodi na kliniku "Tiršova", na različite kontrole, na šta su prinuđeni, jer su se na samom porađaju dogodile manje komplikacije. Ovoga puta na redu je bio kardilog. Pošto im termin koji su dobili nije odgovarao, pitali su da li postoji mogućnost da pregled obave za dve nedelje. Odogovor je bio da je prvi sledeći slobodan termin tek za devet meseci.

Sagovornica našeg portala navodi da im je pregled kod kardiologa zakazan u pola 10 usred radnog dana, zbog čega su i pokušali da ga pomere.

„Pitali smo da li postoji mogućnost da bude za dve nadelje kada ćemo suprug i ja biti na odmoru, ali nam je rečeno da je prvi sledeći termin koji je slobodan za devet meseci“, kaže naša sagovornica Dragana J.

PROČITAJTE JOŠ

U neformalnom razgovoru sa medicinskim osobljem rečeno im je da nedostaju lekari, kao i da je u proteklom periodu veliki broj njih otišao.

„Ono što sam ja mogla da primetim jeste da se u poređenju sa prošlim našim dolaskom, mnogo duže čeka nakon predaje knjžice, a i tada su nam kao razlog toga navodili da veliki broj ljudi odlazi“, priča naša sagovornica.

Zbog ovog slučaja kontaktirali smo direktora Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj Sinišu Dučića. On međutim na naša pitanja zašto se toliko čeka i ko je za to odgovran, on nije želeo da odgovori. On nas je u kratkom razgovoru pozvao da ga kontaktiramo u ponedeljak, kada će nam informacije dati načelnik službe kardiologije, prof. dr Vojislav Parezanović.

Inače, ovo nije prvi ovakav primer, kada je reč o zakazivanju termina kod lekara specijalista. Do sada su problemi postojali za odrasle ali ne i za preglede dece.

Naš portal već je ranije pisao o slučaju Svetlane M. iz Beograda koja je 26 puta pokušala da zakaže pregled kod kardiologa.

Lekari u Tiršovoj padaju sa nogu od posla

Lekari u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, tada su u razgovoru za Nova.rs rekli da daju sve od sebe, da padaju s nogu od količine posla, a da je pacijenata sve više i da su sva obolela deca, iz celog regiona, upućena na ovu zdravstvenu ustanovu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Istina je da termina nema, jer smo puni. Preopterećeni smo svakodnevno. Nema dovoljno lekara, ni sestara, a u bolnici je neprestana gužva. Ovde lečimo svu decu iz Beograda, cele Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, sa svih strana. Kolege rade privatno, ali u svoje slobodno vreme, ne u vreme kada su ovde dežurni, a to je zakonom dozvoljeno. Mama deteta kojem je neophodan kardiološki pregled treba sa uputom bez termina iz doma zdravlja da dođe kod nas, i dete će biti primljeno i pregledano. Nijedan mali pacijent odavde ne izlazi pre nego što ga pogleda lekar“, isprićala je tada za Nova.rs doktorka iz Tiršove, koja je zamolila da ne pominjemo njeno puno ime i prezime.

Podsetimo, na inicijativu ministarke zdravlja prof. dr Danice Grujičić, 20. decembra 2022. ukinuto je zakazivanje termina kod lekara od 1. do 5. u mesecu.

BONUS VIDEO: Intervju dr Snežana Rsovac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare