Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da je predstavnicima reprezentativnih sindikata ponuđeno da povećanje plate prosvetara od januara naredne godine bude 12 odsto.

Đukić Dejanović je poručila da će se tokom sledeće godine intenzivno raditi na tome da se izjednače početna plata zaposlenih u prosveti sa prosečnom zaradom u Srbiji, ali da to sada nije moguće zbog finansija kojima raspolažu.

Ona je novinarima rekla da je u dijalogu koji zajedno vodi sa premijerom Milošem Vučevićem sa predstavnicima reprezentativnih sindikata ponuđeno da povećanje plate prosvetara od januara naredne godine bude 12 odsto.

„Povećanje plata biće 12 odsto, to je 50 procenata više nego što je za sve druge. To su finansijske mogućnosti i više od toga u ovom momentu nemamo“, izjavila je ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Upitana o spiskovima koje su direktori škola morali da naprave i na kojim bi se našli nastavnici koji su protestovali, ona je rekla da je Zakon o štrajku jasno definisan, a da obustava rada nije štrajk.

„Direktori su bili u obavezi da znaju koliko zaposlenih neće doći na posao, kako bi mogli da organizuju proces rada za decu koja su došla u školu. Nikakvi spiskovi nisu dostavljeni Ministarstvu prosvete i Vladi Srbije“, istakla je ona.

Dodala je da država čini sve da unapredi status svakog zaposlenog u obrazovnom sistemu i, kako je rekla, „to je naš zajednički cilj“.

BONUS VIDEO: Prosvetari na pretnje odgovaraju novim štrajkom?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare