Danas je počelo drugo polugodište, a đaci Osnovne škole "Dr Jovan Cvijić" u Zrenjaninu i dalje nemaju adekvatno grejanje. Oni su polovinu oktobra, ceo novembar i ceo decembar "presedeli" u hladnoj učionici. O fizičkom vaspitanju kao sportu mogu samo da maštaju jer umesto da rade čučnjeve i kolutove u fiskulturnoj sali, oni ih uče teorijski. Roditelji su ogorčeni, nastavnici takođe, a ispaštaju deca - oni neretko slušaju nastavu u zimskim jaknama, a časovi su im skraćeni na 30 minuta.

Skoro celo prvo polugodište đaci Osnovne škole „Dr Jovan Cvijić“ u Zrenjaninu borave u hladnim prostorijama.

Razlog tome je, kako za Nova.rs kaže jedan od roditelja čije dete pohađa ovu školu, stara kotlarnica koja je u kvaru, a osim toga što je u kvaru, tek nedavno je pokrenut postupak za njenu legalizaciju.

„U Srbiji je očigledno postalo normalno kada u školi po nekoliko dana, pa i nedelja nema grejanja. Tolerišu se nasilna deca. Setimo se đaka iz škole u Barajevu, niko nije mogao da stane na put problematičnom dečaku, a zbog njega su ispaštala druga deca. Roditeji su morali da uzmu stvar u svoje ruke. Tako će biti i u našem slučaju. Ja vam garantujem da neću pustiti moje dete u školu ukoliko se grejanje ne sredi“, očajan je otac jednog đaka.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema njegovim rečima, još tokom leta je vanrednom inspekcijskom kontrolom kotlova utvrđeno da su u kvaru i da neće biti grejanja.

Kotlarnica je, navodi, u procesu legalizacije već nekoliko godina, pa je sve na čekanju.

„Nije mi najjasnije – svima je žao, i učiteljima i nastavnicima, ali zašto se ništa ne preduzima? Zašto opštinski organi ne reaguju i ne reše problem? Zašto je toliko teško legalizovati prostor od svega dvadesetak kvadrata“, navodi ovaj roditelj.

Foto: Shutterstock

Da je situacija u zrenjaninskoj osnovnoj školi alarmantna s obzirom da je počelo drugo polugodište, a grejanja i dalje nema, ukazao je za Nova.rs nastavnik fizičkog vaspitanja Nenad Milovančev.

On navodi da deca negoduju što, umesto da rade fizičko, uče teoriju.

„Hladnoće su postale velike, sada je u sali minus šest stepeni, deca su sa negodovanjem u učionicama, pokušavajući da nekako teorijski nadoknade taj deo. Ono što nama nije jasno, da nadležni organi, opštinski, nisu našli za shodno, bez obzira na sve i na papirološke probleme, da deci i zaposlenima omoguće normalan rad i obrazovanje koje im po zakonu i sleduje. Ne vidim ni jedan razlog da oko nas niču zgrade kao pečurke, a da 20 stare kvadrata kotlarnice ne može da se legalizuje godinu, dve ili tri od kada je pokrenut taj postupak“, navodi Milovančev.

PROČITAJTE JOŠ:

Škola se, inače, ranije grejala i kroz geotermalni sistem, a sada kako su kotlovi u kvaru, nastavnici pribegavaju dodatnim grejnim telima na struju.

Prema rečima Sonje Pernat iz lokalnog odbora SSP-a, koja je javnosti objavila problem, to ne samo da je nedovoljno, već i potencijalno opasno po decu i zaposlene.

„Sporno je što ne znamo kako te instalacije mogu da reaguju na priključena grejna tela, koliko je to bezbedno da li su vršene provere tih instalacija, pošto je škola sagrađena 60-tih godina prošlog veka“, kaže Sonja Pernat iz SSP-a.

Redakcija Nova.rs kontaktirala je OŠ „Dr Jovan Cvijić“ kako bismo dobili odgovor od direktorke kada je u planu rešavanje problema oko grejanja, ali nam je čistačica rekla da u školi nikoga nema.

Ona je potvrdila da grejanja i dalje nema, te da ništa ne zna o tome osim da je hladno.

Postavili smo pitanja i nadležnim organima iz Opštine Zrenjanin, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO: Još jedna škola bez grejanja u Srbiji: Roditelji odlučili da ne šalju decu na nastavu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar