U fioci Ministarstva prosvete još uvek se nalazi platfroma koju su još u martu dekani osam beogradskih fakulteta uputili za spas srpskog školstva. Nova akademska godina samo što nije počela, a ništa se nije pomaklo s mrtve tačke. Novu ministarku prosvete Slavicu Đukić Dejanović čekaju stari problemi, pre svega nedostatk kadra u školama. Ipak, ni ona do sada nije konkretno odreagovala na konretne predloge dekana fakulteta koji školuju nastavnički kadar - kadar koji sutra treba da radi u školama.

Kako za Nova.rs objašnjava Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta, za sada se ništa nije promenilo.

„Pokušavamo da oživimo tu platformu, da tražimo neki sastanak u ministarstvu. Oni su bili u nekom problemu s izmenama zakona, sa smenom ministra i slično…“, kaže Roglić.

Goran Roglić Foto: N1

Dekane niko nije kontaktirao

Sagovornik našeg portala napominje da ih do sada niko nije konatktirao.

„Imamo smanjeno interesovanje za nastavničke kadrove. Nažalost, još nije odrađen onaj prvi naš zahtev da se vidi po regionima koliko nastavnika nedostaje. To ne možemo mi da uradimo, to mora Ministarstvo da završi“, podvlači Roglić.

Šta traže dekani? 

Drastičan pad interesovanja za upis nastavničkih smerova i nagomilani problemi u prosveti bili su okidač da dekani sednu za zajednički sto.

Stipendije, veće plate i vraćanje ugleda prosvetnim radnicima, to su ključni modeli koje dekani beogradskih fakulteta predlažu za spas srpske prosvete.

Jedan od predloga je da se uvedu posebne stipendije za studente koji upisuju nastavničke fakultete. Traži se i bolji materijalni položaj nastavnika, čije plate su sad ispod proseka. Dekani smatraju da plate u prosveti treba da budu za 30 do 50 odsto više od prosečnih u Republici Srbiji. To su samo neki od predloga koje su nastavnici sročili i poslali Ministarstvu još u martu. Jedan ministar, Branko Ružić je u međuvremenu podneo ostavku, a na čelu Ministarstva bio je „privremeni“ ministar Đorđe Milićević. Konačno je krajem juna izabrana nova ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ali platforma dekana kod nje još nije stigla na dnevni red. Čekaju nas novi izbori, pa će se i dekani verovatno načekati da neko ozbiljno shvati njihove zahteve.

Ko su potpisnici platforme?

Dekani Filološkog, Matematičkog, Filozofskog, Hemijskog, Biološkog, Fizičkog, Geografskog i Fakulteta za fizičku hemiju još krajem aprila uputili su Ministarstvu prosvete pomenutu deklaraciju, s konkretnim predlozima koji treba da poboljšaju položaj nastavnika u školama i tako privuku buduće brucoše da se upisuju na fakultete koji školuju kadar za učionice.

Zaključci sa jednog od sastanaka

Dramatičan pad kvaliteta nastavnog kadra u Srbiji česta je pojava da se kao nastavnici u osnovnim i srednjim školama zapošljavaju ljudi koji nemaju odgovarajuću kvalifikaciju.

PROČITAJTE JOŠ

Položaj nastavnika u društvu – nastavnici su potcenjeni, što se odražava na odnos kako učenika, tako i njihovih roditelja prema nastavnicima. Potcenjeni, prezreni, povremeno i maltretirani od strane učenika i njihovih roditelja. Kad je u pitanju položaj nastavnika u društvu, ključni faktor je finansijski aspekt. Nastavnici su ekstremno malo plaćeni, čime se signalizira da ni državi nije stalo do ovog zanimanja.

Urušavanje kvaliteta srednjoškolskog obrazovanja, neadekvatni i loši programi, pogrešno formulisani standardi o ishodima i ciljevima, samo su neki od ključnih problema, a primetan je značajan pad interesovanja za upis na studijske programe fakulteta namenjene školovanju nastavnika.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović, kao i sa Ministarstvom prosvete – do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili na naša pitanja, 

*****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare