Ako ranije niste čuli za Osnovnu školu "Zaga Malivuk" u beogradskom naselju Krnjača, sada ćete je sigurno zapamtiti po kreativnim i humanim đacima koji su prethodnih dana vredno osmišljavali i pravili različitu uskršnju "robu", a koju su juče prodavali na "Prolećnom bazaru". Sve to poteklo je od ideje da sav novac od prodaje proizvoda doniraju porodici Gaćeša i njihovim devojčicama koje imaju cerebralnu paralizu. Verovali ili ne, zajedničkim snagama, uz pomoć roditelja i nastavnika, učenici su zaradili 232.300 dinara i sav novac uplatili na račun za lečenje dvogodišnje Inde, Iris i Irine. Bravo, deco!

Svako ko je juče od 16 do 18 časova prošao popred Osnovne škole „Zaga Malivuk“ u beogradskom naselju Krnjača, mogao je videti ljude koji su izlazili iz školske zgrade noseći šarene, uskršnje proizvode.

Šarene korpice, čestitke, jaja, cveće u vazi, ukrasno bilje u saksiji, pravili su đaci ove škole, a prodavali su ih juče na „Prolećnom bazaru“.

Foto: OŠ „Zaga Malivuk“ Krnjača

Nije ih omela ni kiša, ni tmurno vreme jer jedan je cilj – prikupiti što više novca i donirati ih onima kojima je u ovom trenutku najpotrebniji. Odlučili su da to budu njihovi sugrađani Marija i Đorđe Gaćeša koji prethodnih meseci biju najtežu životnu bitku, pošto je njihovim devojčicama Irini, Indi i Iris potvrđena cerebralna paraliza.

Za dva sata, mali prodavci zaradili su oko 2.000 evra odnosno 232.300 dinara.

PROČITAJTE JOŠ:

Direktorka škole Tamara Kovačević nije skrivala osmeh s lica zbog svojih đaka koji su pokazali da zapravo i nisu toliko mali. Ponosna je na ceo tim i školu koja, kako je istakla za Nova.rs, neguje duh humanosti i tolerancije.

„U školi rastu učenici različitih nacionslnosti i verske pripadnostii, ali je princip zajedništva oličen u našem motu, a vidan u humanitarnim akcijama kojima se učenici rado odazivaju. Nedavno je u akciji koju je inicirao Učenički parlament prikupljen potrebni iznos sredstava za lečenje jednog učenika. Na upravo održanom Bazaru, koji je tradicionalna manifestacija prikupljen je značajan iznos namenjen porodici u kojoj rastu četvorke rođene pre dve godine“, navodi direktorka.

Direktorka OŠ „Zaga Malivuk“ Krnjača i Marija Gaćeša

Dodaje da su roditelji pokazali veliku spremnost da sa svojom decom učestvuju u izradi uskršnjih proizvoda.

„Zaista smo ponosni zbog kreativnosti, predanosti i požrtvovanosti naših učitelja, a ujedno duboko zahvalni roditeljima naših učenika koji su pokazali spremnost da učestvuju u izradi predmeta namenjenih prodaji i volji da po kišnom popodnevu dođu u školu, kupe predmete naslagane na brojnim štandovima i zajedno sa nama ponude primer deci u kakve ljude želimo da izrastu. Prikupljeni novac će biti usmeren na račun namenjen porodici iz Krnjače, a svi zaposleni će upiti oltimizam koji se danas širio školom dok su naši najmlađi učenici pokazivali preduzetnički duh i nesebičnost darivanja onima kojima je potrebno pomoći“, ističe ona.

Foto: OŠ „Zaga Malivuk“ Krnjača

Celo prizemlje škole bilo je ispunjeno zainteresovanim kupcima – došli su i roditelji i bake i deke, tetke i teče, komšije… Bilo je mesta za sve.

Učiteljica trećaka Tanja Tomić Marković kaže da je đačka kreativnost očarala sve prisutne, te da je veliku pažnju privukla nagradna igra koju su zajednički osmislili.

„Zajedničkim snagama našeg kolektiva, đaka i njihovih roditelja, uspeli smo da prikupimo značajna novčana sredstva i pomognemo porodici Gaćeša. Na dečjim licima videlo se ogromno zadovoljstvo tokom jučerašnje prodaje. Djačka kreativnost je očarala sve prisutne, s najzanimljivija je bila nagradna igra đaka trećaka ‘Ubaci lopticu, osvoji nagradicu’. Sve u svemu, jedan uspešan dan koji ćemo pamtiti“, kaže ova učiteljica.

Naravno, bazar je podržala i hrabra majka devojčica Marija, koja je došla u pratnji svoje starije ćerke Iskre i jedne od četvorki, Ine.

Uživala je u dečijim osmesima i oduševljenjem što su uspeli da učine dobro delo jer zaista jesu.

Tako mali, a zapravo veliki!

Četvorke Gaćeša Foto: Privatna arhiva

Inače, Gaćeše su se odmah nakon što su devojčice dobile dijagnozu, priključili humanitarnoj fondaciji preko koje prikupljaju novac potreban za njihovo lečenje.

Iris, Inda i Irina primile su pre nekoliko nedelja prvi tretman matičnim ćelijama, a sredstva se i dalje prikupljaju jer se bliži drugi.

BONUS VIDEO: Roditelji će ocenjivati prosvetare: Hoće li novi pravilnik pogoršati odnose roditelja i nastavnika?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare