Baluga - Meštani na blokadi Foto:Nova.rs

U selu Baluga kod Preljine, meštani već tri nedelje blokiraju radove na izgradnji autoputa Pojate - Preljina. I kod njih je problem jer još traju sudski postupci meštana koji nisu bili zadovoljni ponuđenom cenom za oduzetu zemlju. Kažu da neće dozvoliti radove na izgradnji autoputa na njihovim parcelama dok im pare ne budu isplaćene.

Da li će se i u Balugi kod Preljine nastaviti scenario koji smo tri meseca gledali nedaleko, u selu Pakovraće? Pitanje koje za sada nema odgovor, iako će uskoro mesec dana blokade. Za razliku od slučaja u Pakovraći u kojem je postignut dogovor sa Putevima Srbije, u slučaju meštana nekoliko sela kod Preljine, pregovori će se voditi sa preduzećem Koridori Srbije.

„Imali smo posetu delegacije Koridora Srbije. Rekli su nam da možemo dobiti sporazum ako obustavimo blokadu. Pitao sam koja je tu logika, jer blokirali smo zato što nisu hteli da se sa nama dogovore. Nalazimo se na sudu, a ročišta se odlažu u nedogled. Već ulazimo u drugu godinu. Zato smo blokirali radove na mestu gde će biti glavna petlja i naplatna rampa za Čačak“, rekao je Bratislav Simović iz Baluge.

Baluga – Meštani na blokadi Foto:Nova.rs

Pojedini vlasnici kojima je zemlja oduzeta, postavili su pitanje kako su veštaci mogli da procene da njhova zemlja vredi kao poljoprivredno, iako su plaćali porez za građevinsko zemljište. Kažu da nemaju nikakav ugovor sa Koridorima Srbije, niti znaju koliko će im biti plaćeno.

Baluga – Meštani na blokadi Foto:Nova.rs

„Nama su dve trećine zemlje uzeli pre tri godine, kada je počela izgradnja auto puta. Dobili smo rešenje za eksproprijaciju zemljišta na kojem su se nalazile maline i kupine. Štala sa stotinak ovaca i veliki plastenik. Sve su to oduzeli, a zemlja je prevedena na Koridore. Više nije naša. Ostavili su nam jedan mali deo zemlje iza auto puta, dvorište i kuću“, kaže Mila Milovanović iz Baluge.

Baluga – Meštani na blokadi Foto:Nova.rs

Do postizanja konačnog dogovora kako kažu meštani Baluge, ne odustaju od blokade radova. Nijedan kamion neće propustiti dok im sva zemlja koja oduzeta ne bude isplaćena.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar