Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U Srbiji se na više mesta bezbedno skladišti amonijum-nitrat, čija eksplozija je 4. avgusta u Bejrutu odnela više od 200 života i nanela ogromnu materijalnu štetu prestonici Libana.

Prošle godine je 45 preduzeća u Srbiji imalo dozvolu za skladištenje amonijum-nitrata, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Ministarstvo u odgovoru na pitanja navodi da se, osim kao mineralna đubriva, „hemikalije sa amonijum-nitratom koriste i kao eksplozivi (namenska industrija i rudnici) i kao pripremljena vezivna sredstva za livačke kalupe ili livačka jezgra“.

Prema evidenciji Agencije za privredne registre, u Srbiji je 581 preduzeće registrovano za skladištenje i stavljanje u promet mineralnog đubriva u čijem sastavu je i ovaj hemijski dodatak.

Posle eksplozije u Bejrutu, na socijalnim mrežama u Srbiji su se proširila pitanja šta se zapravo skladišti u nekadašnjoj zgradi „Staklare“ u Pančevu nadomak Beograda, čije objekte za lagerovanje đubriva je još 2017. kupila novosadska firma za trgovinu veštačkim đubrivom „Promist“.

Ministarstvo zaštite životne sredine, međutim, nije 2018. godine dalo saglasnost „Promistu“ za skladištenje amonijum-nitrata „jer nisu ispunjeni uslovi za saglasnost na dokumenta. Istim Rešenjem, operateru je naloženo da iz kompleksa ukloni sve opasne materije u određenom roku“.

Prema informacijama RSE, republička inspekcija je kontrolisala te mere i konstatovala da se zabrana poštuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar