Alergija, alergije, ambrozija
Alergija na ambroziju; Foto: Shutterstock

Države službe u lokalu nadležne su za uništavanje ambrozije na javnim površinima dok je obaveza građana da na svojim parcelama unište ovu biljku alergen.

Obavezu uklanjanja ambrozije ima svako pravno ili fizičko lice koje je vlasnik poljoprivrednog ili građevinskog zemljišta na kome se utvrdi prisustvo ove biljke. Na poljoprivrednim površinama, suzbijanje se uspešno obavlja s nekoliko različitih herbicida u zavisnosti od useva. U urbanim sredinama, ambrozija se najčešće suzbija mehanički – košenjem.

U suprotnom predviđene su kazne koje se kreću od 15.000 pa i do 150.000 dinara. Visina kazna je u nadležnosti lokalnih samouprava, a zavisi i od toga kolika je parcela u pitanju i da li se radi o fizičkom ili pravnom licu.

Foto: Shutterstock

Građani mogu prijaviti polja ambrozije nadlećnim lokalnim komunalnim sužbama.

Uredba o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozija (Ambrosia artenisiifolia L.) doneta je 2006. godine. Međutim, ovaj problem nije rešen, već je naprotiv sve izraženiji.

“Živim na Novom Beogradu i čini mi se da na svakom slobodnom placu raste ambrozija. Kijam bez prestanka. Jedva čekam da prođe ovo miholjsko leto. Mada, onda dolazi gušenje od zagađenja”, kaže Ružica koja živi u Bloku 44 na Novom Beogradu.

Period klijanja i cvetanja traje tokom celog proleća, leta i sve do početka jeseni, a period suzbinjanja traje od juna do septembra, ali se negativni efekti ambozije se zbog vremenskih prilika mogu osetiti i tokom oktobra.

PROČITAJTE JOŠ

Iako lokalne komunalne službe širim Srbije rade na suzbijanju to i dalje nije dovoljno.

O tome svedoče i podaci Agencije za zaštitu životne sredine. Tokom 2022. godine u periodu cvetanja bilo 5.045 polena ambrozije po metru kubnom vazduha, a 2023. godine taj broj je 8.000 polena zrna. Tako je prošle godine ovaj polen je 29 dana bio u prekograničnim vrednostima, a ove godine je čak 45 dana.

U Novom Sadu se od 2003. godine ambrozija organizovano suzbija sa javnih površina na gradskom području i u prigradskim naseljima. Poljoprivredni fakultet i Prirodno-matematički fakultet u saradnji sa Gradom Novim Sadom i JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad, uspeli su da tretiraju više od 60 odsto površina i značajno smanje brojnost ambrozije sli i dalje velika količina polena pristiže na gradsko područje sa poljoprivrednih površina.

U Beogradu je sekretarijat za zdravstvo sklopio ugovor sa Zavodom za biocide i medicinsku ekologiju.

BONUS VIDEO Ambrozija se vraća i 40 godina nakon što je uklonjena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar