Foto: Privatna arhiva; Shutterstock

Aleksandar Sič (33) iz Iriga pre dve godine je zbog prekomerne težine, u jednoj privatnoj klinici u Vojvodini operisao, tačnije smanjio želudac. Godinu dana kasnije otišao je u drugu privatnu zdravstvenu ustanovu (naziv poznat redakciji), ovog puta u Beogradu, u kojoj je platio 5.000 evra da mu zategnu kožu stomaka. Od tada je prošlo gotovo 12 meseci, njemu rana i dalje curi i gnoji, a on živi na antibioticima, onesposobljen da radi, da se kreće. Život mu je, kaže za Nova.rs, upropašćen, zbog čega je tužio privatnu kliniku u kojoj su ga ostavili na ivici sepse.

Na operaciji smanjivanja ili zatezanja kože stomaka, Aleksandru su u ovoj bolnici, tvrdi on, putem transfuzije dali krvnu plazmu pogrešne krvne grupe.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Pre dve godine išao sam na smanjivanje želuca u jednu privatnu bolnicu, jer sam imao 50 kilograma viška. To je sve prošlo u najboljem redu, ali ostala je da visi koža na stomaku. Godinu dana nakon te operacije na klinici u Beogradu, zakazali su mi operaciju zatezanja kože stomaka. Obavljena je u totalnoj anesteziji, tako da se naravno ničega ne sećam i ne znam ni ko me je operisao, znam samo da je na otpusnoj listi pisalo, da su mi dali pogrešnu krvnu plazmu i da sam doživeo anafilaktički šok, jer naravno nisam dobro reagovao na tu krv”, počinje tešku priču Aleksandar.

Foto: Privatna arhiva

Zamenili otpusnu listu

Posle operacije, rečeno mu je da za sedam dana dođe na kontrolu.

„Video sam da nešto nije u redu. Rana je mnogo curila i gnojila, nisam se dobro osećao, ali sam to povezivao sa postoperativnim stanjem. Posle nedelju dana, otišao sam na kontrolu, predao sve papire i rekli su mi samo da održavam higijenu i da će to proći. Vratio sam se kući, pogledao dokumentaciju i onu otpusnu listu, i shvatio da su je zamenili. Dali su mi novu, na kojoj sad piše da je transfuzija dobro prošla. Nedopustivo je da su tako nešto uradili, verovatno nisu mislili da ću ja da čitam šta tamo piše“.

Skoro godinu dana kasnije, rana na Aleksandrovom stomaku i dalje curi i gnoji.

Foto: Privatna arhiva

“Potpuno sam onesposobljen, život mi je uništen. Godinu dana previjam ranu, čistim je, radim sve što su mi rekli, ali ona se ne zatvara. Otišao sam kod nekoliko drugih lekara da dobijem i njihovo mišljenje i svi su se hvatali za glavu. Rekli su mi da je operacija užasno urađena i da mora da se ponovi, u suprotnom ću se suočiti sa sepsom, jer gnojenje neće prestati. Objasnili su mi da su mi u stomak ubačeni loši ugradni elementi koji se nisu rastvorili, da su u pitanju konci koji se ne razgrađuju, što se jasno vidi i na ultrazvuku“.

Foto: Privatna arhiva

Aleksandar već devet meseci pije antibiotike, kako ne bi došlo do infekcije rane, dugačke gotovo 50 santimetara.

Foto: Privatna arhiva

“Bio sam ponovo na klinici, gde sam operisan, da čujem od njih šta misle da je rešenje. Preporučili su mi novu operaciju, ali u lokalnoj anesteziji. Pa ja ne znam da li su ti ljudi normalni? Ko bi im dozvolio da posle svega što su napravili, sada u lokalnoj anesteziji operišu stomak. Oni smatraju da je to moguće i da samo treba da ‚srede‘ deo kože koji se presavija, a ovaj iz kojeg curi gnoj da nastavim da čistim i održavam redovno higijenu, i kažu prestaće, samo ne znaju kad. Preneo sam njihovo mišljenje drugim lekarima, koji naravno nisu mogli da veruju da su mi ponudili da mi otvaraju stomak u lokalnoj anesteziji, skandalozno”, ljutito priča Aleksandar.

Na antibioticima 9 meseci

Rana danas izgleda daleko lošije nego pre operacije, naglašava on.

“Sa leve strane mi je koža potpuno preklopljena i uopšte se ne oporavlja, a u toj bolnici mi je rečeno da oporavak traje šest meseci. U prva tri meseca se gnojilo samo na mestu gde je preklopljena koža, a kasnije i na celom stomaku jer ništa nije urađeno kako treba. Prosto je neverovatno da rana posle estetske operacije izgleda katastrofalno, imam neprestane bolove, jedva se krećem. Antibiotike moram da pijem do 27. decembra, kada ću u drugoj klinici imati novu operaciju na kojoj će mi, nadam se, konačno zatvoriti ranu. Lekari su čekali zahlađenje, jer se ova intervencija ne radi po toplom vremenu, inače sam ja hteo još letos sa tim da završim“, objašnjava Aleksandar.

Foto: Privatna arhiva

Svakome se desi da pogreši, pa i lekarima, ali u ovoj bolnici od pacijenta i njegovog problema – okrenuli su glavu.

Foto: Shutterstock

„Tri puta sam odlazio na tu kliniku i molio sam ih da reše problem i da me spasu sepse, a oni su me otkačili kao da nikad nisam bio njihov pacijent. Ponudili su da mi otvore stomak u gnojnoj rani u lokalnoj anesteziji, što bi tek izazvalo nesagledive posledice i kad to, logično, nisam prihvatio, jer mi je 10 drugih plastičnih hirurga reklo da to ne smem da dozvolim, samo su okrenuli glavu od mene“.

Pročitajte još:

Iako je ova operacija izazvala brojne zdravstvene probleme, Aleksandru su je naplatili 5.000 evra, a račun nikada nije dobio i sada tuži ovu privatnu ustanovu.

„Nisam dobio nikakvu priznanicu, ni račun, trebalo je da tražim, ali nisam znao da će sve ovako da se iskomplikuje i da ćemo stići do suda, jer drugačije, očigledno ne može“, naglašava Aleksandar.

Foto: Privatna arhiva

Na naša pitanja o estetskoj operaciji zatezanja kože stomaka i problema koje je izazvala krvna plazma pogrešne krvne grupe, kao i korišćenje nerazgradivih ugradnih elemenata, iz privatne klinike u Beogradu nismo dobili odgovore do objavljivanja ovog teksta. Kontaktirali smo ih i telefonski, a rečeno nam je da je naš mejl prosleđen nadležnoj službi.

***

BONUS VIDEO: Gde vreba opasnost tokom estetskih operacija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar