Foto: Nova.rs, Privatna arhiva

Iz jednog pogrešnog koraka išli smo u drugi, a iz drugog u treći..., ovako lekari opisuju fatalno lečenje, čije su greške koštale života mladog Marka Stojanovića (30), oca dvoje dece, iz Svilajnca, koji je samo zbog jednog simptoma, nadutosti u stomaku, otišao na rutinski kolonoskopski pregled u Opštu bolnicu u Ćupriji, odakle se, nažalost, nije vratio.

Pročitajte još:

S uputom lekara iz doma zdravlja, zbog problema sa stomakom, Marko je u ponedeljak, 24. oktobra, stigao na pregled – kolonoskopiju, kod gastroenterologa doktora Gorana Gajića, u bolnicu u Ćupriji, u nadi da će dobiti tačnu dijagnozu, a potom i terapiju, koja će mu olakšati muke.

Na pregled je došao pripremljen, dobio je anesteziju i sve je teklo po protokolu, do jednog momenta, onog u kojem mu je lekar probušio debelo, a potom i tanko crevo. Rutinski pregled se u jednom trenu pretvorio u borbu za Markov život.

Greške nestručnih lekara nizale su se jedna za drugom.

Da bi mu hirurg zašio creva, morao je dobiti jaču dozu anestezije. Creva su zašivena, a anesteziolog je dao veliku, možda i preveliku dozu, jer Marka ne uspevaju da probude i uvode ga u veštačku komu. U njegovom organizmu dolazi do elektrolitnog disbalansa, koncetracija natrijuma u krvi nezaustavljivo raste.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Hitno ga prebacuju u operacionu salu, hirug ga intubira, ali nespretno, toliko da mu je probušio pluća.

Lekarima Opšte bolnice u Ćupriji ostavljen je samo jedan izbor, da se što pre udalje od pacijenta koga su doveli na ivicu smrti. Dogovaraju hitan transport za Univerzitetski klinički centar (UKC) u Kragujevcu.

Vozilo Hitne pomoći prebacuje potom Marka u UKC. Od Ćuprije do Kragujevca dva puta je reanimiran. Tu su, kako tvrdi porodica, lekari primetili da ima otekline na vratu, kao i da su mu „najverovatnije tokom intubiranja povređeni jednjak i plućno krilo“. Sprovode ga na Odeljenje grudne hirurgije. Uspevaju da ga stabilizuju, ali stanje je i dalje kritično.

Operacija Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Nešto manje od 24 sata kasnije, tim lekara iz Kragujevca ne uspeva da probudi pacijenta i donose odluku da mora biti prebačen u Beograd.

Marka dovoze u Urgentni centar Univerzitetskog kliničkog centra u Beogradu. Smeštaju ga na Odeljenje intenzivne nege u Šok B. Nažalost, prekasno. Lekari su dali sve od sebe, ali i pored struke, znanja i moderne aparature, pacijent je izgubljen.

Pet dana nakon što je primljen u Opštu bolnicu u Ćupriji, gde mu je neuspešno urađena kolonoskopija, Marko je preminuo u Urgentnom centru u Beogradu.

Foto: Privatna arhiva

Veliki broj lekara učestvovao je u Markovom lečenju koje se završilo fatalno.

Markova supruga Nikolina, rekla je za Nova.rs da je on na pregled „otišao zdrav i prav“, a da je, kako tvrdi, pao u komu posle greške lekara, koji su mu prilikom pregleda probušili tanko i debelo crevo, a kasnije, tokom hitnog prebacivanja na hirurgiju, probušili i plućno krilo u procesu intubacije.

U Opštoj bolnici u Ćupriji prošle nedelje pokrenut je postupak vanredne unutrašnje provere kvaliteta stručnog rada u pružanju zdravstvenih usluga, a u ponedeljak je u ovu bolnicu stigla inspekcija Ministarstva zdravlja, koja će tokom narednih dana sprovesti kontrolu i proveru stručnog rada i ustanoviti ko je kriv za smrt ovog mladog čoveka.

Marko Stojanović biće sahranjen 2. novembra na gradskom groblju u Svilajncu, u 13 sati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar