Otplata kredita u današnje vreme, za građane je postala veliko finansijsko opterećenje, ali i neizvesnost zbog stalnog rasta kamatnih stopa. Vlasnici kredita koji su pozajmicu od banke uzeli po promenljivoj kamatnoj stopi, do kraja otplate ne znaju koliko će zapravo novca vratiti banci. Kod kredita sa fiksnom kamatnom stopom, računica je jasna. Rata je ista od početka otplate, pa sve do poslednjeg meseca.

Građani koji su uzeli kredit sa promenljivom kamatnom stopom, bilo da je u evrima ili dinarski, ne mogu da podvuku crtu i izvedu računicu, koliko će novca morati da vrate banci, mimo glavnice svog kredita.

Faktori koji utiču na promenljivost rata su referentne kamatne stope, odnosno EURIBOR ukoliko je kredit u evrima i BELIBOR za dinarske kredite.

Krediti sa fiksnom kamatom su rešenje za neizvesnost u vezi sa rastom kamate, pa Mirjana Sučević, šef Odeljenja za poslove sa stanovništvom Pro Credit banke, preporučuje upravo takve kredite, pogotovo ukoliko je reč o takozvanm “keš kreditima” u iznosu do nekoliko hljada evra.

Ona je na primeru kredita od 500.000 dinara i rokom otplate od 60 meseci navela da je mesečna rata 10.407 dinara i istakla da je to iznos koji će građani plaćati od prve do poslednje rate.

“To je primer kredita sa fiksnom kamatnom stopom od devet odsto na godišnjem nivou i to u zemlji gde je inflacija dvocifrena. Ta kamata je sada idealna prilika da građani refinansiraju svoje postojeće kredite koje imaju sa varijabilnom stopom, ili ako imaju više kamatne stope”, ukazala je ona.

Sučević je gostujući u Jutarnjem programu “Probudi se”, navela i da je Pro Credit banka u velikoj meri olakšala apliciranje za kredit, pa građani za iznos do 600.000 dinara, svu proceduru mogu da završe onlajn, bez odlaska u banku.

Kompletan razgovor pogledajte u videu na početku ovog teksta.

BONUS VIDEO: Skočio euribor, skočiće i rate vaših kredita

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar