Foto:N1/Shutterstock/Robson90

Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju dobiće 2,35 miljarde dinara (oko 20 miliona evra) za isplatu jednokratne novčane pomoći učenicima koji se nalaze u sistemu srednjeg obrazovanja, vidi se iz rešenja objavljenog u Službenom glasniku. S obzirom da su procene da je za ovu jednokratnu meru potrebno 2,37 milijardi dinara, to znači da praktično ceo iznos dolazi upravo iz „rezerve“, kao i da će ona koštati više nego celokupan „redovan“ budžet za omladinsku politiku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi je najavio da će svim srednjoškolcima u Srbiji biti isplaćeno 10.000 dinara, da će novac biti prebačen lokalnim samoupravama, a zatim isplaćen roditeljima srednjoškolaca.

Dodao je i da smatra da je ova pomoć „posebno važna pred praznike“, piše Nova ekomonija.

U školskoj 2022/23 godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, redovne srednje škole pohađalo je 234.919 učenika, dok je škole za učenike sa smetnjama u razvoju pohađalo 1.846 učenika.

Pročitajte još

To znači da je celokupan iznos potreban za ove namene 2,37 milijardi dinar, ili preko 20,25 miliona evra, pisala je ranije Nova ekonomija.

Pored „pomoći“ za srednjoškolce, Vučić je najavio i da će studente na karticama (novim studentskim karticama koje je najavila država, a koje će biti i platne kartice) pored popusta umesto najavljenih 500 dinara – čekati „hiljadarka“.

Sa druge strane, država za „redovnu“ omladinsku politiku godišnje izdvaja 0,08 odsto republičkog budžeta, navode predstavnici civilnog sektora.

Prema Zakonu o budžetu za 2024. godinu, za mlade, koji ukupno čine 16 odsto populacije u Srbiji, planira se izdvajanje 0,08 odsto od ukupnog budžeta (oko 1,8 milijardi dinara), a taj iznos se u tekućoj godini pokazao kao nedovoljan za obezbeđivanje kvalitetne sistemske brige o mladima, navodi se u jednoj od objava Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS).

Promene koje treba da dovedu do sistemske brige o mladima ne dešavaju se dovoljno brzo, u poređenju sa brzinom odlaska mladih iz Srbije u potrazi za boljim mogućnostima i dostojanstvenijim životom, naveo je KOMS.

BONUS VIDEO Miša Brkić: Pomoć srednjoškolcima – kupovina glasova njihovih roditelja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar