Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda i izjavio da Srbija ostaje posvećena reformama neophodnim za dalji stabilan finansijski rast.

Rast bruto domaćeg proizvoda Srbije do kraja godine usporiće na tri odsto, saopšteno je iz Kabineta predsednika Srbije nakon sastanka. Iz Vučićevog kabineta saopšteno je i da će rast usporiti zbog krize u Ukrajini.

„S tim u vezi, predstavnici MMF insistirali su na strožijoj monetarnoj i fiskalnoj politici i u skladu sa tim predložili adekvatne mere“, stoji u saopštenju u kome se ne preciziraju detalji kakve bi mere mogle da budu.

Saopšteno je da se Vučić zahvalio na predlozima i rekao da je Srbija od početka fiskalne konsolidacije 2014. uvek poštovala preporuke MMF i imala aktivan aranžman sa ovom institucijom.

PROČITAJTE JOŠ

Za razliku od prethodnih godina, kada je Srbija imala najpre aranžman iz predostrožnosti, a potom i novi instrument nazvan program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike, srpsko državno rukovodstvo je odlučilo da ove godine sklopi čvršći aranžman sa MMF. Stend baj aranžman omogućiće da Srbija dobije i kredite MMF, ali će i podrazumevati da domaća budžetska politika, kao i politika NBS ne budu „široke ruke“ kao ranije.

Na sasatanku su bili i ministar finansija Siniša Mali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

BONUS VIDEO Siniša Mali slagao o javnom dugu Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar