Foto:Milica Vučković/FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa privrednom delegacijom Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), među kojima su predstavnici nekih od najvećih američkih globalnih korporacija, o daljem jačanju i razvoju bilateralne ekonomske saradnje, novim strateškim partnerstvima, kao i o potencijalima za investicije u oblastima energetike, ICT i zelenih tehnologija.

Vučić je istakao da je ova poseta privredne delegacije SAD, u kojoj su predstavnici nekih od najvećih i najpoznatijih globalnih kompanija pokazali interes za strateško poslovno partnerstvo sa Srbijom, prva posle 20 godina, saopštio je kabinet predsednika.

Prema njegovim rečima, to je od velikog značaja za Srbiju, ne samo radi potencijala za saradnju, već i kao pokazatelj napretka Srbije kao stabilne ekonomije i poželjnog poslovnog partnera.

„Srbija je u novim tehnologijama na vreme uvidela razvojnu šansu i zato smo u protekloj deceniji ubrzano ulagali u infrastrukturu, reforme i izgradnju poslovnog ambijenta“, poručio je Vučić.

Dodao da je posebno zahvalan zameniku pomoćnika sekretara u Ministarstvu trgovine SAD za Evropu i Evroaziju, Dejvidu de Falku, koji je kao čovek sa izuzetnim poslovnim iskustvom prepoznao Srbiju kao odličnu poslovnu i investicionu destinaciju sa ogromnim potencijalima za saradnju od obostranog interesa.

„Mnoge Američke kompanije koje već dugo i uspešno posluju u Srbiji i zapošljavaju 30.000 naših ljudi, predstavljaju izuzetan pokazatelj stabilnosti naše ekonomije i poslovnog okruženja koje smo uspeli da kreiramo ozbiljnim i sistemskim pristupom na svim nivoima“, naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da je samo u prvih osam meseci ove godine ukupna robna razmena između Srbije i SAD dostigla 854,6 miliona dolara, što je bilo 45,6 odsto više nego u istom periodu 2021. godine.

Ovaj trend prati i rast izvoza od 28,2 odsto, što daje dodatni optimizam kada je u pitanju jačanje ekonomskog partnerstva sa SAD, dodao je predsednik Srbije.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Posebno je naglasio da poslovanje svetski poznatih korporativnih imena u Srbiji kao što su CISCO, DELL, IBM, ORACLE, ali i drugih kompanija sa globalnom reputacijom, predstavlja čvrstu i ozbiljnu poslovnu preporuku za našu zemlju, a o uspehu dosadašnje saradnje svedoči i činjenica da u trgovini uslugama, SAD pripada mesto jednog od najvažnijih partnera Srbije, budući da iz godine u godinu u ovoj oblasti beležimo stalan i jak rast.

Sagovornici su se saglasili da što pre treba krenuti sa konkretizacijom saradnje u brojnim oblastima u kojima su definisani neiskorišćeni potencijali, kao i da je u tom cilju neophodno intenziviranje susreta privrednika Srbije i SAD, što će predstavljati dalji korak ka realizaciji projekata od obostranog interesa.

BONUS VIDEO Vučić sa buketom cveća dočekao Ursulu fon der Lajen u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare