Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da bi se ukidanjem konverzije oslobodilo 5.000 lokacija za gradnju i da će on izneti predlog njenog ukidanja.

Vesić je za list Politika rekao da će predložiti ukidanje konverzije, a da će odluku o tome doneti Narodna skupština.

„Potrudiću se da ubedim poslanike u neophodnost ukidanja ovog besmislenog instituta, u pitanju je neznanje i licemerje onih koji se tome protive“, naveo je.

On je kazao da će u januaru postojati uprošćene procedure za dolazak stranih radnika, navodeći da u Srbiji radi oko 30 odsto stranih radnika i da je nedostatak radne snage bio jedan od uzroka pada građevinske aktivnosti.

„Druga mera je ukidanje konverzije jer će osloboditi oko 5.000 lokacija za gradnju. Radimo ubrzano na izmeni i dopuni Zakona o planiranju i izgradnji, koji će pojednostaviti procedure i time ćemo rešiti problem da pojedine lokalne samouprave imaju veliki pad u broju izdatih građevinskih dozvola koji usled veće tražnje nije opravdan“, rekao je Vesić.

Kako je naveo, taj zakon će ubrzati procedure za dobijanje građevinskih dozvola i učiniće proces transparentnijim.

Prema njegovim rečima, u planu je projektovanje i izgradnja brze pruge Niš-Preševo, a radiće se na rekonstrukciji pruge Sombor-Vrbas i Stalać-Kraljevo-Rudnica.

„Nastavljamo da gradimo brzu prugu Novi Sad-Subotica koja treba da bude završena do sredine 2025. tako da će Beograd i Budimpešta biti povezani brzom prugom. Počećemo rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgrad, potom Niš-Brestovac. Završava se projekat za rekonstrukciju pruge Valjevo-Vrbnica koja je deo pruge Beograd-Bar do granice sa Crnom Gorom“, rekao je Vesić.

***

BONUS VIDEO – Uručivanje panja Goranu Vesiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar