Foto:EPA-EFE/YONHAP

Svetska ekonomija bi mogla da se, vođena sporijim ekonomskim rastom u SAD, Evropi i Kini, "opasno približi" recesiji, upozorila je danas Svetska banka u svom godišnjem izveštaju u kome je prepolovila svoju prognozu globalnog rasta na 1,7 odsto sa prethodne prognoze od 3 odsto.

Ukoliko se ta prognoza ispostavila tačnom, bila bi to treći naslabiji godišnji rast u toku tri decenije, posle dubokih recesija koje su bile rezultat globalne finansijske krize 2008. i pandemije 2020. godine.

Iako bi SAD ove godine mogle da izbegnu recesiju, Svetska banka predviđa da će američka ekonomija ostvariti rast od 0,5 odsto i da će slab rast na globalnom novou verovatno predstavljati još jednu prepreku za američke kompanije i potrošače, pored visokih cena i većih kamata.

Na SAD bi takođe mogli da utiču poremećaji u lancu snabdevanja ako nastavi da raste broj novih infekcija korona virusom ili se rat u Ukrajini pogorša.

Evropa, koja je dugo bila veliki izvoznik u Kinu, će verovatno osetiti slabljenje kineske ekonomije.

U saopštenju Svetske banke se navodi da će rastuće kamatne stope u razvijenim ekonomijama poput SAD i država u Evropi privući investicioni kapital iz siromašnijih zemalja koji bi mogao da utiče na domaće investicije.

Istovremeno će te visoke kamatne stope usporiti rast u razvijenim država tokom perida visokih cena zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Uticaj globalnog pada posebno bi uticao na siromašnije države u oblastima kao što je Saharska Afrika, gde Svetska banka predviđa da će prihod po glavi stanovnika porasti za samo 1,2 odsto u 2023. i 2024. godini.

To bi bio tako mali rast da bi stope siromaštva mogle da porastu.

***

BONUS VIDEO – Zec: Zašto nije pametno puniti špajzeve u doba recesije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar