Foto: Nova.rs

Opšte je poznato da Bosna i Hercegovina ima najniže cene goriva u regionu. Nezadovoljstvo srpskih vozača stanjem na benzinskim pumpama vodi do pitanja koje su to države u kojima je gorivo jeftinije, ali i koliko bolje prolaze vozači u ovim državama.

Prema podacima sa sajta GlobalPetrolPrices, prosečna cena goriva po litru u svetu je 1,11 evra, odnosno 130.53 dinara.

Prodajne cene goriva zavise od mnoštva faktora: cene na svetskom tržištu, PDV-a i akciza koje uvodi država, a gorivo će uglavnom biti jeftinije u državama koje se bave proizvodnjom i izvozom naftnih derivata, kao i u onim siromačnim i nerazvijenim zemljama. S druge strane, u zemljama sa viskom standardom, i gorivo će biti skuplje.

Ipak, vozači nisu sigurni da se Srbija može svrstati u razvijene zemlje, a cene se definitivno mogu okarakterisati kao visoke, s obzirom na to da je prosečna cena goriva 170,94 dinara, a trenutno je na snazi Uredba o ograničenju cena naftnh derivata Evro dizel i Evro premijum BMB 95, koje iznose 179, odnosno 171 dinar po litru.

Jedan od najvećih proizvođača i izvoznika nafte, Venecuela, država je sa najnižom prosečnom cenom goriva, koja iznosi 0,22 evra, odnosno 2,59 dinara po litru.

Sirija, kao još jedna od vodećih država u naftnoj industriji, drži nešto skuplju prosečnu cenu litre goriva – 32,81 dinar.

Kao što je naš portal već pisao, po pravilu su naftni derivati najjeftiniji upravo u državama koje ih proizvode i izvoze.

Siriju prate Nigerija i Azerbejdžan, gde su prosečne cene po litru goriva 41,51, odnosno 61,15 dinar, kao i Etiopija gde, u dinarskoj protivvrednosti, litar goriva iznosi 65,5 dinara.

Vozači u Rusiji, još jednom poznatom proizvođaču i izvozniku naftnih derivata, takođe plaćaju malo – 70,44 dinara po litru.

Sjedinjene Američke Države predstavljaju izuzetak kada su u pitanju cene goriva. Naime, i pored toga što spadaju u ekonomski napredne zemlje, cene gasa u SAD su niske. Tako je u Americi, u dinarskoj protivvrednosti, potrebno izdvojiti 105,37 dinara.

Kada je u pitanju Turska, litar goriva iznosi, u proseku, 116,89 dinara.

BONUS VIDEO Goran Radosavljević i Tomislav Mićović Srbija je evropski rekorder po visini akciza na gorivo

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare