Engleska Britanija benzinska stanica pumpa
Benzinska stanica u Engleskoj Foto:Edward Crawford / Alamy / Alamy / Profimedia

Cene goriva u Velikoj Britaniji dostigle su rekordne nivoe, a sve zbog tenzija i pretnje ratom u Ukrajini. Tokom vikenda benzin je dostigao cenu od 1,48 funti, a dizel 1,51 funtu, prenosi Skaj njuz. Istovremeno, na evropskim berzama došlo je do naglog pada cena akcija pa se očekuje da će američke Federalne rezerve podići kamatne stope više nego što je prvobitno procenjeno nakon ubrzanja inflacije.

Cene pumpi su u velikoj meri vođene veleprodajnom cenom energenata, koja je porasla zbog zabrinutosti da će Rusija napasti Ukrajinu.

Ukoliko se situacija u Istočnoj Evropi pogorša, moglo bi da bude prekinuto isporuka nafte i gasa iz Rusije u Evropu, što će dodatno povećati veleprodajne cene.

Udruženje trgovaca benzinom, koje predstavlja nezavisne trgovce na malo, kaže da će nastaviti da radi na tome da cene goriva budu što konkurentnije.

Na evropskim berzama došlo je do oštrog pada cena akcija zbog nastavka tenzija oko Ukrajine i očekivanja  da će američke Federalne rezerve podići kamatne stope više nego što je prvobitno procenjeno nakon ubrzanja inflacije.

Nekoliko zemalja zatražilo je od svojih državljana da napuste Ukrajinu zbog moguće ruske invazije na tu zemlju.

Savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena Džejk Salivan upozorio je juče da bi velika vojna akcija Rusije u Ukrajini mogla da počne svakog trenutka.

BONUS VIDEO: Život na prvoj liniji fronta u Donbasu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar