Mladenovac, prekovremeno, prekovremeni
Foto: Shutterstock

Osnivač portala Kamatica.rs i finansijski savetnik, Dušan Uzelac, govorio je za naš portal o trenutnoj ekonomskoj situaciji u vreme krize inflacije i ratnih sukoba. U šta treba ulaagati u nesigurnijim vremenima.

Uzelac je, govoreći za portal Nova.rs istakao da u današnje vreme novac ne sme da stoji.

„Inflacija je nevidljivi porez. Ona jede to što imamo, to ustvari znači da je najgore da taj novac stoji. Potrebno ga je aktivirati i uložiti.

Ipak, tvrdi da je pitanje gde novac uložiti i u šta investirati – individualna kategorija.

„Ne mogu reći „uložite u bitkoin“ ili „uložite u maline“ jer ćete vi na kraju odlučiti da investirate u ono što razumete ili u ono u šta verujete. Toliko je novca u opticaju da su trendovi rastući u svim pravcima. Neko investira u biznise, neko u nekretnine, neko u bitkoine, iako ne zna šta su bitkoini a neko ne može dalje od banke da ode, iako mu tamo propada novac jer banke daju manju kamatu nego što je inflacija“, rekao je Uzelac, dodavši da svako ulaganje sa sobom nosi faktor rizika.

„Naravno, možete dati i novac u nešto što ne razumete, ali se to ne zove investiranje, to se zove kockanje. Nemam ništa protiv onih koji ulažu novac u kriptovalute, samo to nije investiranje. Kriptovalute su digitalno kolekcionarstvo. One nemaju upotrebnu vrednost, cenu. Vi kupujete sliku i jedini generator cene te slike je vaša želja, volja i nada da će tu sliku neko sutra više ceniti. Ako kupite kriptovalutu, kupili ste tiket i loz koji može da bude dobitan, a možete i da izgubite sve“, završio je Uzelac.

BONUS VIDEO: Uzelac: Banke naplaćuju onoliko koliko im tržište dozvoli

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare