Foto:EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU

Tržišna inspekcija je tokom proteklog vikenda obavila 229 nadzora i zatekla 43 neregistrovane trgovinske firme kojima zabranjen rad i oduzeta roba, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine Srbije.

Pored toga, u velikoj akciji koja je imala za cilj otkrivanje nelegalne trgovine akciznom robom u većim gradovima Srbije, inspektori su izrekli 138 prekršajnih naloga, a za teže prekršaje će u narednim danima biti podneta 63 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović je rekao da se očekuje puna saradnja prekršajnih sudova, jer su novčane kazne za utvrđene prekršaje u iznosu od 200.000 dinara do 2.000.000 dinara za pravna lica, dok su za fizička lica u iznosu od 50.000 do 500.000 dinara.

„Nećemo dozvoliti poslovanje u sivoj zoni i stoga nema tolerancije za nelegalnu trgovinu i izbegavanje plaćanja poreza. Ljudima mora da bude jasno da ukoliko dozvolimo sivu ekonomiju, imaćemo problem u finansiranju zdravstva i prosvete. Ministarstvo trgovine je u ovoj godini predvidelo pojačan nadzor na mestima na kojima se očekuje nelegalna trgovina“, izjavio je Momirović.

PROČITAJTE JOŠ

Dodao je da je jedan od prioriteta Ministarstva trgovine i tržišne inspekcije borba protiv sive ekonomije kako bi se obezbedili fer uslovi za sve učesnike na tržištu.

BONUS VIDEO Hapšenje kod Kostolca zbog nedozvoljene trgovine naftom