Telekom Srbija Kurir Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Promo

Ukoliko dobije neophodne dozvole nadležnih regulatora svih zemalja u regionu, Telekom Srbija doneće konačnu odluku da li će, i u kom procentu, postati vlasnik Monda - odgovorio je srpski državni teleoperator na upit portala Raskrikavanje. Prvu dozvolu - "zeleno svetlo" za kupovinu firme Mondo INC, Telekom je dobio od - makedonske Komisije za zaštitu konkurencije, najažurnije antimonopolske komisije u regionu, kada je reč o objavi namera za preuzimanje i donetih rešenja.

Telekom Srbija dobio je dozvolu makedonske antimonopolske komisije za kupovinu preduzeća Mondo INC, u vlasništvu Igora Žeželja. Mondo INC je, podsetimo, između ostalog i izdavač dnevnog lista Kurir.

Naime, Komisija za zaštitu konkurencije Severne Makedonije srpskom teleoperatoru, koji ima svoju kompaniju i na tamošnjem tržištu, dala je krajem avgusta „zeleno svetlo“ za kupovinu Monda, a nekoliko dana nakon toga, u septembru mu odobrila i kupovinu kablovskog teleoperatora Team Net KDS d.o.o. iz Čuruga, u vojvođanskoj opštini Žabalj, prenosi N1.

Telekom Srbija je u odgovoru portalu Raskrikavanje potvrdio da je o svojim namerama (kupovine Monda ICN) obavestio makedonsku komisiju, ali kako konstatuje portal – i dalje ne žele da javno kažu da li će i kada do kupovine doći.

„Ukoliko dobijemo neophodne dozvole nadležnih regulatora svih zemalja u regionu, donećemo konačnu odluku da li ćemo i kom procentu postati i vlasnici našeg dugogodišnjeg partnera”, napisao je Telekom Srbija u odgovoru portalu Raskrikavanje.

Nisu odgovorili na pitanje Raskrikavanja o tome koliko će ta kupovina koštati Telekom.

Prethodno je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, u telefonskom razgovoru za ovaj portal, zamolio da mu se pitanja pošalju na mejl.

„Jedno je kad dobijete dozvole od regulatora, a drugo je da li ćete to realizovati”, kratko je prokomentarisao, nakon čega je usledio odgovor putem mejla.

Portal Raskrikavanje je podsetio da je portal N1 objavio da je Telekom krajem jula ove godine Komisiji za zaštitu konkurencije Severne Makedonije dostavio obaveštenje o koncentraciji koja se odnosi na sticanje individualne kontrole nad društvom Mondo INC i konstatovao da je bio u obavezi da obavesti makedonsku Komisiju o ovom poduhvatu jer posluje u toj državi.

„Tu obavezu ima i u drugim zemljama regiona, ali je makedonska komisija to objavila na svom sajtu, za razliku od drugih komisija“, ukazao je portal.

Šta je naveo makedonski regulator

Makedonska Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila je da je „koncentracija kojom akcionarsko društvo Telekom Srbija Beograd, sa sedištem u Takovskoj ulici broj 2, Beograd, Republika Srbija, stiče individualnu kontrolu nad preduzećem MONDO INC doo, sa sedištem u ulici Vlajkovićeva 8, Beograd, iako potpada pod odredbe Zakona o zaštiti konkurencije, neće imati efekat značajnog sprečavanja, ograničavanja ili narušavanja efektivne konkurencije na tržištu ili njegovom značajnom delu“.

Telekom, koji je podneo komisiji prijavu koncentracije, dužan je, kako se navodi „da plati administrativnu taksa za prijavu koncentracije u iznosu od 6.000 denara (nešto manje od 12.000 dinara) i za rešenje 30.000 denara (do 60.000 dinara) po Zakonu o administrativnim taksama na račun budžeta Republike Severne Makedonije“.

Na tržištu Severne Makedonije, inače, posluje i Telekomovo Preduzeće za trgovinu i usluge MTEL DOOEL Skoplje, registrovano za delatnost žičanih telekomunikacija, odnosno za pružanje sledećih usluga: javna radio-komunikaciona mreža, širokopojasni pristup internetu, interoperatorske usluge, javno dostupne telefonske usluge u javnoj mobilnoj komunikacionoj mreži, emitovanje usluga televizijskog programa, satelita“

Celo rešenje makedonske Komisije, usvojeno na sednici 21. avgusta, pročitajte OVDE.

Komisija je Telekomu dozvolila i koncentraciju vlasništva koje stiče kupovinom Team Net KDS d.o.o. iz Čuruga, preduzeća registrovanog za kablovske telekomunikacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar