Oko 1.800 telekomunikacionih stubova koji su dosad bili u vlasništvu Telekoma, otkupio je konzorcijum na čelu sa privatnom investicionom kompanijom Aktis iz Velike Britanije. Priprema za prodaju većine najznačajnijih telekomuniakcionih stubova trajala je duže od godinu dana, a u ponedeljak je zvanično i završena. Interesantno je da je Telekom, nakon što je stubove prodao, potpisao sa novim vlasnikom ugovor o zakupu i počeo da ih iznajmljuje.

Portfolio koji je kupio Aktis sastoji se od oko 1.800 stubova od kojih je gotovo 1.000 u Srbiji, 700 u Bosni i oko 100 u Crnoj Gori. Transakcija je završena u ponedeljak, 22. januara, a Telekom je, odmah nakon prodaje stubova, sa Aktisom potpisao ugovor o zakupu, prenosi Investment monitor.

Foto: Shutterstock

Koja suma novca je „u igri“, još nije poznato. Međutim, N1 je u januaru objavio da je kupoprodajna cena najverovatnije oko 430,4 miliona evra, koliko je iznosilo obezbeđeno založno potraživanje u korist Telekoma.

Jaroslava Korpanec, šef sektora za centralnu i istočnu Evropu u Aktisu, rekla je da su „veoma ponosni što vodi ovu revolucionarnu investiciju, označavajući prvu transakciju ovog tipa na Balkanu“.

PROČITAJTE JOŠ

„Ova investicija jača stratešku odluku Aktisa da proširi svoju strategiju na region centralne i istočne Evrope nakon ulaganja u energetski sektor u Rumuniji i Bugarskoj 2022. godine“, rekla je Korpanec i dodala da se „raduje saradnji sa Telekomom„.

N1 je početkom januara objavio da je Telekom još tada prodao antenske stubove i prateću infrastrukturu kojom je upravljala firma Sky Towers Infrastructure. Novi vlasnik ove firme je Actis Luna Telecom Tower d.o.o. Beograd, koja je u vlasništvu ogranka kompanije ACTIS EU GP S.A R.L iz Luksemburga. Reč je o projektu Tornjevi Zapadnog Balkana (Western Balkan Towers), a u kreditiranje Aktisa za kupovinu Telekomovog preduzeća koje je upravljalo ovom infrastrukturom uključene su i međunarodne finansijske institucije – IFC i EBRD.

Podsećamo, Telekom je u prvoj polovini 2023. godine u Srbiji, ali i kroz svoje kćerke firme u Crnoj Gori i BiH, osnovao tri preduzeća pod istim imenom – „Sky Towers Infrastructure“ sa sedištima u Beogradu, Podgorici i Banjaluci. Aktis je, praktično, kupovinom beogradske firme Sky Towers Infrastructure, postao vlasnik i podgoričke i banjalučke istoimene firme.

BONUS VIDEO Telekom rasprodaje stratešku imovinu, a država ne reaguje: Koga su obavestili o svojim potezima?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare