Foto: Shutterstock

U moru ljudi koji muče muku sa visokim računima i skupim energentima, čitalac portala Nova.rs Stefan Jović uspeo je praktično da zaradi na računima za Infostan i grejanje. Nakon što je promenio metod obračuna grejanja, Joviću se na računu pojavila nova stavka - preplata, odnosno novac koji je unapred uplaćen, a odakle se "skida" iznos računa koji treba platiti. Međutim, umesto da mu se iznos preplate umanjuje svakog puta kada mu pristigne novi račun, Joviću se on povećao. Naš sagovornik ipak pribojava da je po sredi, greška u obračunu, koja će mu se na kraju obiti o glavu i stići na naplatu.

Kako Jović priča za Nova.rs, on je nedavno promenio način obračuna grejanja.

Većina Beograđana kroz račune svakog meseca plaća grejanje tokom cele godine, dok Jović sada plaća grejanje po potrošnji, samo onoliko koliko potroši.

Kako su stanari Jovićeve zgrade obavešteni iz Direkcije za snabdevanje „Beogradskih elektrana“, ovo preduzeće će da očitava isporučenu toplotnu energiju od prvog do petog u mesecu, i to od oktobra, kada je i promenjen način plaćanja grejanja.

PROČITAJTE JOŠ

Inače, očitavanje se odnosi na obračunski ciklus za grejnu sezonu 2022/23, koja je zapravo počela u maju ove godine.

„Napominjemo da će zaduženje za grejanje za period maj-septembar 2022. godine biti stornirano“, naveli su iz „Elektrana“.

To bi trebalo da znači da će se novac koji je Jović uplatio od maja do septembra preko računa za Infostan, „prebaciti“ na ime preplate. U praksi, to znači da će svakog meseca sredstva da se skidaju od iznosa preplate, a da dokle god ima dovoljno novca u preplati, Jović ne mora da plaća račun.

Tako je Jović uredno platio račun za septembar, a račun za oktobar je, kako su najavili iz „Elektrana“ stigao sa novom stavkom – preplata.

Foto: Privatna arhiva

Iznos preplate u oktobru je iznosio 21.621,32 dinara.

Račun koji je iz Infostana pristigao tog meseca iznosio je 2.946,54 dinara.

Jović nije platio ništa, već mu se sa pretplate skinuo iznos računa.

Tako je iznos pretplate koju je Jović očekivao da mu preostane u novembru bio 18.674,78 dinara, a to je iznos koji je i pisao na samom kraju računa.

Međutim, usledilo je iznenađenje. Naime, iznos preplate na novembarskom računu bio je 28.322,33 dinara, skoro 10.000 više nego što je Joviću preostalo prethodnog meseca.

Foto: Privatna arhiva

Ponovo, kao što je to bio slučaj i kod oktobarskog računa, našem sagovorniku je skinut iznos računa od iznosa pretplate, te nije morao da plati ništa.

Međutim, ono što Jovića buni je kako je došlo do toga da mu se preplata povećava.

„Meni se preplata povećava, a ne znam zbog čega, stvarno sam zbunjen. Ja račun za oktobar nisam platio, jer sam znao da imam dovoljno sredstava od preplate, pa sam naravno očekivao da mi se pretplata umanji za taj iznos. Međutim, ona se povećala“, kaže nam Jović.

Kako funkcioniše plaćanje po utrošku?

Da bi potrošač plaćao grejanje po utrošku, ukoliko živi u zgradi, mora da se dogovori sa ostalim stanarima, s obzirom na to da ne postoji mogućnost da samo jedan stan plaća grejanje na ovaj način, nakon čega se ugrađuje odgovarajuća oprema.

Ultrazvučno merilo, koje evidentira isporučenu toplotnu energiju zgradi se očitava I na taj način se dobija zbirno utrošena energija. Dalje se utrošena energija raspodeljuje na površinu svakog stana u zgradi, kako bi se izračunalo koliko je svaki stan učestvovao u ukupnoj potrošnji toplotne energije.

BONUS VIDEO Srpska energetika godinu posle sunovrata EPS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare