Foto: Shutterstock

Pokret "Kreni-promeni" objavio je na zvaničnom Instagram profilu poređenje cena sirove nafte na svetskom tržištu i evrodizela na pumpama u Srbiji u prethodnih nekoliko meseci. Dok se u ceni sirove nafte vidi pad, gorivo na pumpama ne prestaje da poskupljuje.

Prema njihovim podacima, cena sirove nafte na berzi trenutno iznosi 93,65 dolara po barelu, dok je za litar evrodizela na benzinskim pumpama u Srbiji potrebno izdvojiti 210,5 dinara.

Kako je prikazano, u prethodnih nekoliko meseci cena sirove nafte na berzi je padala.

Tako je 18. marta cena po barelu iznosila 114,32 dolara, da bi oko mesec i po dana kasnije, 29. aprila, ona bila 108,3 dolara.

Nešto kasnije, 10. avgusta, barel sirove nafte na svetskoj berzi koštao je 97,4 dolara, da bi na dan 17. avgusta cena dostigla najniži nivo – 93,65 dolara.

S druge strane, evrodizel je u proteklih nekoliko meseci, izuzev simboličnih spuštanja cena, na pumpama u Srbiji poskupljivao.

Tako je 18. marta njegova cena iznosila 187,2 dinara po litru. Na nivo preko 200 dinara litar evrodizela dostigao je u aprilu, a 29. je koštao 206,4 dinara.

Ranije ovog meseca, 10. avgusta, evrodizel se prodavao po ceni od maksimlanih 207 dinara po litru. Poslednjom izmenom Vladine Uredbe o ograničenju cena naftnih derivata na snagu je stupila nova cena, te evrodizel sada košta 210,5 dinara po litru.

BONUS VIDEO Anketa o ceni goriva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare