Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Od danas, pa u narednih nedelju dana, litar dizela u Srbiji će koštati 207, a benzina 180 dinara. Uporedili smo cene ovih naftnih derivata sa cenama u državama regiona pojedinim zemljama Evropske unije, kako bismo videli gde vozači "najbolje prolaze". Od svih država koje smo poredili, dizel je najjeftiniji u Severnoj Makedoniji, a najskuplji u Nemačkoj, dok se benzin po najnižim cenama prodaje u Crnoj Gori, a po najvišim u Grčkoj.

Istražili smo cene u 13 država – Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Bugarska, Crna Gora, Slovenija, Grčaka, Rumunija, Francuska, Italija, Austrija i Nemačka.

Kada je reč o ceni dizela, u šest država on je jeftiniji nego u Srbiji (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Slovenija, Severna Makedonija i Bugarska). Benzin je, u odnosu na Srbiju, jeftiniji samo u tri države (Hrvatska, Crna Gora i Severna Makedonija).

Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Ministarstvo trgovine danas je objavilo da će u narednih nedelju dana u Srbiji litar dizela koštati 207, a benzina 180 dinara, što je za dva, odnosno četiri dinara niže u odnosu na prethodnih sedam dana.

Inače, Vlada Srbije u martu ove godine donela je Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata evro dizel i evro premijum BMB 95, koja je u narednim mesecima produžavana. Poslednji put Uredba je produžena 28. jula, a na snazi će ostati do 31. avgusta, kada će Vlada odlučiti da li će ona ponovo biti produžena ili ukinuta. Na dan stupanja Uredbe na snagu, dizel je koštao 184,47, a benzin 176,31 dinar po litru.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

I Hrvatska Vlada donela je nedavno, osmog avgusta, Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cena naftnih derivata, koja je na snagu stupila dan kasnije.

Tako do 16. avgusta Hrvati za litar dizela plaćaju 189 dinara. Cena benzina iznosi 175,87 dinara po litru. I u Hrvatskoj su cene ova dva naftna derivata kontrolisana, a Uredba je po prvi put doneta sredinom oktobra prošle godine.

U susednoj Bosni i Hercegovini, litar dizela košta 198,74 dinara, dok je benzin nešto skuplji. Vozači koji koriste to gorivo, za svaki litar izdvajaju po 186,92 dinara.

Cene oba naftna derivata jeftinija su u Crnoj Gori u odnosu na Srbiju. Tako naše komšije litar dizela plaćaju 181,74, a benzina 170,01 dinar.

Kada su u pitanju cene goriva u Severnoj Makedoniji, litar dizela značajno je jeftiniji u odnosu na Srbiju. Tako on košta 171,77 dinara. Što se benzina tiče, njegova prosečna cena je slična, i iznosi 170,61 dinar.

Prema podacima zvanične stranice Evropske komisije, prosečna cena dizela u Sloveniji iznosi 204,37 dinara po litru. U odnosu na Srbiju jeftiniji je i benzin, čija je cena 190,77 dinara.

Dizel se i u Bugarskoj prodaje po nižim cenama – 198,86 dinara po litru. Benzin je u odnosu na Srbiju skuplji, te košta 189,36 za litar.

U Grčkoj je situacija drugačija – benzin je, za razliku od svih gorenavedenih država, skuplji od dizela. Tako Grci za litar dizela izdvajaju u proseku 216,1, a benzina 244,71 dinar.

Međutim, cene goriva u Grčkoj drastično variraju od pumpe do pumpe, a prema pisanju grčkog portala tromatiko.rs, one „padaju svakog dana“. Tako je trenutno najniža cena dizela 195,81, a benzina 218,09 dinara po litru.

Cene derivata nafte u Rumuniji su više, te iznose 216,1 za dizel i 193,58 dinara za benzin.

U drugim državama Evrope, sa višim životnim standardom, i gorivo je skuplje.

Tako je, primera radi, u Francuskoj litar dizela 215,63 dinara, dok benzin košta u proseku 215,28 dinara.

Cene su slične i u Italiji, gde vozači za litar dizela plaćaju 212,35, a za benzin 214,69 dinara.

U Austriji je gorivo još skuplje, te se na pumpama dizel prodaje po prosečnoj ceni od 218,79 dinara, dok benzin košta 218,09 dinara po litru.

U Nemačkoj vozači litar dizela kupuju po prosečnoj ceni od 223,48 dinara po litru. S druge strane, benzin je znatno jeftiniji. Tako litar ovog naftnog derivata košta 206,37 dinara.

BONUS VIDEO Da li se isplati ići u BiH po gorivo?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare