Foto; Shutterstock

Kafa, mnogima omiljeno piće, poskupelo je za 25,7 odsto u poslednjih godinu dana, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Uporedili smo cene kafe u Srbiji i zemljama regiona i utvrdili da najjeftinije prolaze komšije iz Bosne i Hercegovine, gde svaku vrstu kafe - tursku, instant i espreso, možete pronaći po nižoj ceni u odnosu na Srbiju.

Prosečan stanovnik Srbije za godinu dana popije četiri i po kilograma kafe. Ukoliko ste makar i blizu proseka, zasigurno ste osetili ovo poskupljenje od 25 posto.

Foto: Shutterstock

Građani Srbije koji piju tursku kafu, 200 grama plaćaju od 215 do 433 dinara. Za istu količinu instant kafe potrebno je da izdvojite od 370, pa sve do 1.070 dinara. Oni koji poseduju aparat za espreso, kilogram kafe plaćaju od 1.280 do 3.025 dinara.

Hrvatska

Ljubitelji ovog napitka, u susednoj Hrvatskoj, za 200 grama turske kafe izdvajaju od 375, pa sve do 620 dinara. Oni koji se ipak odlučuju da popiju instant kafu, istu količinu plaćaju između 580 i 1.250 dinara. Kilogram espresa u hrvatskim marketima košta od 1.090 do čak 4.600 dinara.

Crna Gora

U Crnoj Gori turska kafa se može pronaći po nižim cenama u odnosu na Srbiju. Tako je za 200 grama potrebno izdvojiti u proseku od 175 do 290 dinara. Ljubitelji instant kafe ovaj proizvod plaćaju od 780 do 1.265 dinara, dok kilogram espresa košta od 1.985 do 2.755 dinara.

Bosna i Hercegovina

Naše komšije u Bosni i Hercegovini 200 grama turske kafe plaćaju od 210 do 220 dinara, a i instant kafa je jefitinija nego u Srbiji – cene se kreću od 560 do 660 dinara. Ista je situacija i sa espresom, koji košta od 1.050 do 1.260 dinara po kilogramu.

Zašto je kafa u Srbiji skupa?

Kako je za Nova.rs nedavno objasnio Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača, u Srbiji postoje dva ili tri ekskluzivna uvoznika i niko više nema pravo da uvozi kafu. Oni, objašnjava Papović, potrošačima mogu da plasiraju kvalitet robe I cenu koju oni žele, a koje niko ne kontroliše. On je dodao da na cenu kafe utiče i to što se ona smatra luksuznom robom, te akciza za kilogram pržene kafe iznosi 116,23 dinara. Ipak, činjenica da samo Norvežani piju više kafe od Srba, pravi je pokazatelj da kafa u našoj državi nije luksuz, već svakodnevnica.

„Da bi prestao rast cena, treba prvo da znamo šta pijemo – da li je to kafa ili proizvod sa leblebijama ili ječmom, te da proizvođači prestanu da naplaćuju te proizvode po visokim cenama, kako su to radili do sada“, rekao je on, i dodao da, ako se eliminišu ekskluzivni uvoznici i zloupotreba dominantnog položaja, tek tada može da se priča o stabilizovanju cena kafe.

BONUS VIDEO (Ne)kontrolisana poskupljenja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram