Foto: Instagram/mali_sinisa

Sada je već izvesno da će Beogradski sajam biti preseljen u Surčin, a da će od postojećih objekata biti sačuvana samo Hala 1, koja se nalazi pod zaštitom države. Na tom mestu biće sagrađeno novo "elitno" naselje, a gradiće ga firma čiji je vlasnik Beograd na vodi. Vrh SNS vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem od građana krije da li je i za koliko ta kompanija platila zemljište Sajma, a ministar finansija Siniša Mali na svom Instagram nalogu objavljuje fotografije budućeg izgleda tog naselja.

Sudeći po objavljeni informacijama. Beogradski sajam neće biti rušen pre 2027. godine, odnosno pre okončanja izložbe EXPO 2027, koja će biti održana u naselju Surčin – gde u planu izmeštanje Sajma.

Umesto da nas obavesti o detaljima ugovora sa Beogradom na vodi i prepuštanja zemljišta na jednoj od najskupljih lokacija u prestonici, ministar finansija Siniša Mali objavljuje fotografije koje prikazuju kako bi taj deo grada trebalo da izgleda u budućnosti, prema programu „Skok u budućnost 2027“.

Naime, selidbom Beogradskog sajma u Surčin, što je i zvanično najavljeno, svi objekti na prostoru Sajma biće srušeni, izuzev Hale 1 koja je pod zaštitom države. Ona je odlukom Vlade Srbije iz 2009. godine dobila status spomenika kulture.

Foto: Instagram/mali_sinisa

Ministar je naveo da će Hala 1 biti „epicentar kulturnog života“ u prestonici i u njoj će biti smeštena opera.

Foto: Instagram/mali_sinisa

„Hala 1 ne samo da neće biti srušena, već će imati čak tri operske scene, opremljene najsavremenijom scenskom tehnikom i izgrađene po najvišim svetskim standardima. Istovremeno, Hala 1 će moći da ugosti baletske ansamble, orkestre i pozorišne trupe, i to kako naše domaće, tako i inostrane“, navodi Mali.

Dodaje da će ta hala biti domaćin međunarodnih muzičkih događaja i renomiranih svetskih umetnika, a Beograd i Srbija će potvrditi i ojačati svoju poziciju na kulturnoj mapi Evrope.

Foto: Instagram/mali_sinisa

Inače, krajem jula ove godine Aleksandar Vučić je iskoristio obraćanje o Beogradu 2027. da javnosti samo pomene da će “Beograd na vodi” graditi na prostoru današnjeg Beogradskog sajma. Njemu je ta informacija odavno poznata, sve je dogovoreno u tajnosti, a formalizovano još pre pet meseci.

Foto: Instagram/mali_sinisa

I dok su mediji prošlog meseca pisali kako je Sajam ostao bez svega što je decenijama unazad koristio, vlast je već uveliko završila posao sa kompanijom “Beograd na vodi”, u kojoj većinski udeo od 68 odsto ima arapska firma “Belgrade Waterfront Capital Investment L.L.C”.

Pročitajte još

Sudbina Sajma nije potpuno jasna, vest o preseljenju nije u javnosti dočekana sa entuzijazmom, posebno imajući u vidu da je Surčin znatno dalje od sadašnjeg mesta Sajma.

Foto: Instagram/mali_sinisa

Vesti o visini cene zemljišta takođe nema, ali je ta vest pokrenula priče o širenju Beograda na vodi.

U objavi na svom Instagram nalogu, Siniša Mali ističe da će zgrada Železničke stanice u Beogradu biti adaptirana u Istorijski muzej, kao i da će u zgradi Pošte u Savskoj biti Dečiji muzej, ali i da će postojati dve nove pozorišne scene i novi muzej posvećen Nikoli Tesli.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare