Ugovor o prodaji imovine Beogradskog sajma preduzeću "Beograd na vodi" potpisan je još 16. marta 2023, obelodanio je na konferenciji za novinare predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Hala 1 ostaje u vlasništvu države, a ostale nepokretnosti prodajom prelaze u vlasništvo Beograda na vodi.

Predmet ugovora koji su potpisali Republika Srbija, kao prodavac udela, i Beograd na vodi doo kao kupac udela je – osnivanje privrednog društva u koji se unosi nenovčani ulog u vidu nepokretnosti na lokaciji postojećeg sajma, stoji napisano na mapi koju je prikazao predsednik Srbije.

Potom, Beograd na vodi doo, u kojem država ima vlasništvo 32 odsto, kupuje udeo od Republike Srbije, čime postaje vlasnik imovine uključujući i nepokretnosti na lokaciji postojećeg Sajma, piše N1.

Sredstva od prodaje udala se koriste za razvijanje lokacije novog sajma u Surčinu, navodi se na tabli koju je prikazao Vučić.

Beogradski sajam se, inače, na tabli navodi kao „stari Sajam“ ili „postojeći Sajam“.

Pročitajte još:

„Halu 1 koja zauzima 9,21 odsto površine sajma Republika Srbija zadržava u svom vlasništvu. Imamo mnogo ideja šta da uradimo sa tom halom, ali ćemo ponuditi i građanima da nam oni pomognu i da oni odluče šta žele da uradimo sa Halom 1“, naveo je Vučić.

Foto:shutterstock DeStefano;shutterstock

On je najavio i izgradnju velikog (panoramskog) točka na obali Save na javnoj površini postojećeg sajma, „što će posebno ovde na Savi da dobije značaj i promeni izgled grada“.

Prema podacima koje je predsednik Srbije prikazao na tabi, od 33 hektara koliko iznosi cela površina „starog“ Sajma, 37,68 odsto će biti zona za investicije, a 62,32 odsto će biti javne površine.

Tako će stambeni objekti biti izgrađeni na 12,1 hektaru (37,68 odsto površine), zelena površina će biti na 6,3 odsto, dok će se takozvana promenada prostirati na 5,3 hektara (16,56 odsto površine).

Saobraćajnice će na budućem planskom prikazu lokacije „starog“ Sajma zauzimati 16,69 odsto (5,3 hektara).

Beogradskom sajmu smanjen kapital

Podsetimo, preduzeće Beogradski sajam je, kao što je portal N1 već pisao, 13. jula u APR registrovao smanjenje osnovnog kapitala za čak 1,128 milijardi dinara.

Kao osnov je navedeno pokriće gubitaka po završnim računima za 2022. i 2021. godinu.

Beogradski sajam
Beogradski sajam

Ovo smanjenje osnovnog kapitala podrazumeva da celokupno zemljište na kojem se nalazi Beogradski sajam i sve sajamske hale sa vlasništva ovog preduzeća prelazi u vlasništvo Republike Srbije, dok Beogradski sajam nema više ni upisano pravo korišćenja tih nekretnina.

Pročitajte još:

„Beogradski sajam“ je iz svoje imovine u junu isknjižio više od 24 hektara kojima je do tada raspolagao. Ove promene su, prema navodima Nove ekonomije, već ranije unete i u katastar, a promene su javno objavljene tokom jula.

I pre registracije ove promene u APR, na sajtu irskog arhitektonskog biroa „Niall Montgomery + Partners“ (NMP) pojavio se projekat pejzažne arhitekture za prostor na kom se danas nalazi Beogradski sajam.

Odmah po objavi ove informacije na sajtu N1, ovaj irski arhitektonski biro uklonio je sa svog sajta projekat za prostor na kojem se danas nalazi Beogradski sajam, a sa sajta su uklonjeni i projekti koje je taj biro radio za prostor Beograda na vodi.

Podsetimo, mesec dana ranije APR je odbacio registracionu prijavu Beogradskog sajma kada je pokušan upis smanjenja osnovnog kapitala, ali – po drugom osnovu, po osnovu statusne promene, koja može da podrazumeva spajanje, pripajanje, podelu ili izdvajanje. APR je tada doneo rešenje o odbacivanju registracione prijave Beogradskog sajma o smanjenju osnovnog kapitala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare