Foto:shutterstock; Google maps; Dragan Mujan/Nova.rs

Od Borče do Novog Beograda - raspitali smo se koja to beogradska naselja doživljavaju građevinsku ekspanziju i gde je u ponudi najviše stanova u novogradnji. Proverili smo i da li će to možda uticati na cenu kvadrata na tim lokacijama - nažalost, nemamo dobre vesti za vas.

Kako za Nova.rs navodi Uroš Jovanović iz agencije “Art nekretnine”, naselje na kome će se još graditi je Novi Beograd.

“To mi prvo padne na pamet. Na Novom Beogradu ne postoji i ne gradi se objekat koji ima manje od 100 stanova I to se sve jako brzo proda”, navodi Jovanović.

Agentica za nekretnine Katarina Lazarević navodi da se novi kvadrati stambenih prostora mogu očekivati u obodnim naseljima Beograda – Borči, Ovči, Mirijevu, Surčinu.

Pročitajte još:

“Pogledajte koliko centara Mirijevo ima, a širi se i dalje. Ili recimo novobeogradsko naselje dr Ivana Ribara koje se proteglo skroz uz reku”, dodaje naša sagovornica.

Lazarević, međutim, misli da zbog velikog obima gradnje koja se ne radi planski, Beograd izgleda kao kasaba, te da situacija neće krenuti nabolje dok se ne sankcioniše bespravna gradnja.

Koliko koštaju kvadrati u ovim naseljima?

Na sajtovima za oglašavanje proverili smo kako se trenutno kreću cene kvadrata u ovim naseljima.

Kada je reč o novogradnji na Novom Beogradu, cene kvadrata dostižu ogromne iznose, od po 4.000 evra, ali se mogu naći I za manje od 2.000 evra, recimo na Ledinama.

Sa druge strane, Borča je drastično jeftinija, budući da je, među stanovima oglašenim za prodaju u novogradnji, najskuplji kvadrat oko 1.800 evra, dok je najjeftiniji moguće naći već od 950 evra.

Što se tiče Mirijeva, najskuplji kvadrati stanova koji su oglašeni koštaju preko 2.000 evra, a najjeftiniji oko 1.100-1.200.

Kada je u pitanju Surčin, najskuplji kvadrati u novogradnji koštaju oko 1.700 evra, a najjeftiniji oko 1.350 evra.

Situacija sa oglašenim nekretninama u Ovči je specifična, budući da na sajtovima za oglašavanje stanova u novogradnji gotovo I nema, već su u ponudi uglavnom porodične kuće čiji kvadrat košta oko 1.000 evra, kao I prazni placevi.

Da li će dalja gradnja oboriti cene u ovim naseljima?

Iako bi prostom logikom tržišta više stanova u ponudi trebalo da znači i niže cene kvadrata, to će se ipak teško desiti.

Kako kažu naši sagovornici – potražnja je I dalje dovoljno velika da cene drži na ovim nivoima.

“Potražnja jeste u padu poslednjih par meseci, ali na to utiče više faktora, pre svega što je zimski period nekako uvek takav. Ipak, sada imamo I pojačan broj upita Rusa za kupoprodaju. Nisu još počeli da kupuju stanove, ali se interesuju za njih”, objašnjava Uroš Jovanović.

Katarina Lazarević veliku potražnju objašnjava činjenicom da u velikim gradovima, a naročito u Beogradu I Novom Sadu, ima najviše mogućnosti za zaposlenje.

“Dolaze studenti I ljudi koji su u potrazi za poslom, jer u unutrašnjosti taj posao ne mogu da nađu. Zato u Beogradu ima puno ljudi, pa je I potražnja samim tim ogromna”, zaključuje Lazarević.

BONUS VIDEO Stari Banovci, nova top lokacija za stanovanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar