Radnici Fijata Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Zaposleni u kragujevačkom Fijatu koji ne žele da rade u Stelantisovoj fabrici u slovačkom gradu Trnava i ne žele otpremnine, primaće 47.000 dinara bruto dok im država ne nađe posao, saznaje N1 u Pregovaračkom timu radnika Fijata. Od ovog iznosa doprinose će - plaćati sami.

„Bruto minimalac je za naše radnike koji ne žele u inostranstvo, niti otpremnine. Naime, od te svote novca sami će uplaćivati 12.000 dinara za socijalno i zdravstveno osiguranje, dok im ostaje neto 35.000 dinara mesečno. To će trajati sve dok država ne obezbedi radnicima posao u Kragujevcu i blizini – do 50 kilometara udaljenosti. A, na današnjim pregovorima uveravani smo da će država naći posao našim kolegama za tri do pet meseci“ , kaže za N1 Đorđe Milojević, član Pregovaračkog tima radnika Fijata.

Kada je reč o otpremninama, ta tema biće glavna na nastavku pregovora u petak, u Vladi Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

„Čvrsto stojimo na poziciji da otpremnine za radnike Fijata treba da budu 1.000 evra po godini staža, a radnici koji su prethodno radili i u fabrici automobila Zastava, za te godine dobiju po 500 evra po godini staža. O tome ćemo sutra pregovarati u Beogradu“, zaključuje za N1 Đorđe Milojević, član Pregovaračkog tima radnika Fijata u Kragujevcu.

Radna grupa koju čine radnici i sindikati Fijata i predstavnici Vlade Srbije nastaviće pregovore u petak, u 12 časova u zgradi Vlade Srbije.

BONUS VIDEO: Uzmi ili ostavi u Fijatu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare