Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Novinar Gojko Vlaović i član pregovaračkog tima radnika Fijata Predrag Ranković ocenili su da je ponuda kompanije Fijat radnicima u Kragujevcu "nepristojna", kao i da je "zadatak Vlade Srbije da zastupa njene građane, a ne strane investitore". "Fijat je došao do najjednostavnijeg rešenja za sebe, kako da u uslovima ekonomske krize ostvari što veći profit", ocenjuje Vlaović. "Većina radnika ponudu neće prihvatiti", upozorava Ranković.

Podsetimo, rezultati pregovora radnika Fijata sa Vladom Srbije u svojoj suštini zvuče isto kao i pre njih. Za danas je u Vladi Srbije zakazana prva runda pregovora radne grupe sa predstavnicima Stelantisa na kojoj će se raspravljati o visini otpremnine za 500 radnika, koji će biti tehnološki višak. Uslovi za odlazak u inostranstvo su jasni. Ili bar tako kaže premijerka Ana Brnabić, koja je istakla da bi na obuku preko granice trebalo da ide 1.000 radnika, većina njih u Slovačku, sa 11.000 evra pre odlaska, 6.000 evra po dolasku i uz neto platu od 800 evra. Obuka bi trajala 18 i 24 meseca, a oni sa više sreće biće poslati u Poljsku, Italiju ili Nemačku.

Vlaović predviđa da će nakon razgovora u Vladi radnici biti u veoma lošoj situaciji, da će deo biti otpušten, dok će drugi deo otići „na silu“ na rad u inostranstvo.

Ranković pojašnjava da će na današnjem razgovoru u Vladi Srbije biti reči o tome kako pomoći radnicima koji nisu za ponuđene dve opcije koje su im ponuđene.

Ceo tekst možete pročitati na portalu N1

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare