Foto: Foto: Goran Srdanov/Nova.rs,Shutterstock

Cene nekretnina “ludovale“ su veći deo prošle godine. U narednom periodu one će zavisiti od toga koliko će se Rusa, koji su do sada stanove uglavnom samo iznajmljivali, pojaviti na tržištu kao kupci. Preloman mesec biće mart, kada onima koji su u Srbiju došli u prvom naletu ističu ugovori o zakupu. A pre nego što cene eventualno ponovo odu u nebesa, na sajtovima za oglašavanje smo proverili kakav stan građani sada mogu da kupe u najvećim gradovima u zemlji – za 100.000 evra.

Beograd

Glavni grad je tradicionalno najskuplji, pa ukoliko neko želi stan u centru grada, za 100.000 evra ga trenutno, sudeći po onome što je oglašeno, neće naći.

Pročitajte još:

Za ovaj iznos, građani trenutno mogu da kupe, recimo, stan u naselju Braće Jerković. Ovaj stan je namešten, površine 45 kvadrata, jednoiposoban, uknjižen, a ima etažno grejanje.

Takođe, za 100.000 evra može se kupiti i namešten dvosoban stan u Mirijevu od 62 kvadrata. Ovaj stan nalazi se u starijoj zgradi, uknjižen je, a grejanje je centralno. Vlasnik je u ovom slučaju ponudio još jednu korisnu informaciju – mesečne režije za ovaj stan iznose oko 80 evra.

Foto: Shutterstock

Međutim, na Banovom brdu nalazi se namešten stan od čak 80 kvadrata, košta takođe 100.000 evra, trosoban je i to dupleks, a grejanje je centralno. Međutim, mana kod ove, reklo bi se primamljive ponude je to što ne postoji podatak o uknjiženosti, a u obzir, kako je navedeno u oglasu, dolaze samo keš kupci.

Novi Sad

Što se tiče drugog najvećeg grada u Srbiji, po ceni od 100.000 evra može se kupiti, recimo, namešten dvoiposoban stan od 51,5 kvadrata u naselju Nova Detelinara, sa centralnim grejanjem.

Novi Sad, panorama grada
Foto: Shutterstock

Takođe, za ovaj novac može se kupiti i namešten dvoiposoban stan od 48 kvadrata u naselju Satelit. Stan se nalazi u staroj zgradi, uknjižen je, a grejanje je centralno.

Za 100.000 evra u građani mogu da kupe i stan od 53 kvadrata u naselju Banatić, koje se nalazi kod Železničke stanice u Novom Sadu. Ovaj polunamešten stan ima dve sobe, uknjižen je, a grejanje je centralno.

Niš

Na Paliluli u Nišu moguće je za 100.000 evra kupiti jednoiposoban stan od 53 kvadrata. Reč je o novogradnji, a zgrada ima centralno grejanje. Stan je uknjižen i kompletno namešten.

Foto:Shutterstock

U Bulevaru Nemanjića, kod tržnog centra Delta Planet, za ovaj iznos nudi se trosoban stan u starogradnji, površine 64 kvadrata. Ovaj stan takođe ima centralno grejanje, ali ono što pravi problem je to što još uvek nije uknjižen.

U Nišu je takođe za ovaj novac moguće naći i stan kod Ćele kule površine čak 96 kvadrata. Stan je trosoban, ali je grejanje na struju, odnosno TA peć, pa su mesečne režije verovatno poprilično skupe.

Kragujevac

Među ova četiri grada, Kragujevac ima najsiromašniju ponudu stanova koji koštaju 100.000 evra.

Ipak, uspeli smo da pronađemo neke primere.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Tako u ovom gradu za ovaj iznos možete kupiti dvosoban stan površine 72 kvadrata blizu Velikog parka, koji se nalazi u novoj zgradi. Stan je namešten, grejanje je centralno, ali u oglasu nije navedena nijedna informacija o tome da li je stan uknjižen.

U ponudi je i stan na Vašarištu od 66 kvadrata, takođe u novogradnji. Grejanje je na gas, stan je uknjižen, ali nenamešten. A u ovom oglasu je ponuđeno i parking mesto za dodatnih 3.000 evra.

Međutim, u ovom naselju za 100.000 evra može da se nađe i četvorosoban namešten stan površine 130 kvadrata, u novogradnji i sa grejanjem na struju. Ono što, doduše, nekima može predstavljati problem je to što se stan nalazi u potkrovlju. Parking mesto je, u ovom slučaju, uključeno u cenu.

BONUS VIDEO Greške koje pravimo pri kupovini stana