Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Shutterstock

Podivljale cene nekretnina u prethodnih godinu dana poremetile su planove mnogim građanima koji su želeli da kupe stan. Oni koji se i odluče na ovaj korak su u dilemi – da li se više isplati kupovina jeftinijeg stana u starogradnji, a potom njegovo renoviranje ili ulaganje u novogradnju. Proverili smo koliko koštaju obe opcije, ali i koje su prednosti i mane oba izbora.

Kako bismo videli koja varijanta je isplativija, uporedili smo cene stanova u starogradnji i novogradnji na istoj lokaciji. U pitanju su dva stana na Zvezdari, u blizini Gradske bolnice. Ono što se momentalno primećuje je razlika u ceni kvadrata od skoro 1.000 evra.

Starogradnja i renoviranje

Kada je u pitanju starogradnja, stan od 50 kvadrata na ovoj lokaciji košta 100.000 evra, što je 2.000 po kvadratu.

PROČITAJTE JOŠ

Inače, prema poslednjem izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za četvrti kvartal prošle godine, prosečna cena kvadrata u starogradnji na Zvezdari iznosi 2.200 evra. Dakle, stan koji smo uzeli kao primer je jeftiniji od proseka, ali u krajnju cenu treba uračunati i troškove renoviranja, koji nisu tako niski.

Prozori i vrata – 3.520 evra

Promena prozora i vrata u stanu predstavlja jednu od skupljih stavki prilikom renoviranja stana. Cena, naravno, zavisi od materijala, kvaliteta i veličine. Za prozore sa roletnama i komarnicima potrebno je izdvojiti oko 2.500 evra.

Stolarija, prozori, prozor, zamena stolarije
Foto: Shutterstock

Kada su u pitanju ulazna vrata, cene znatno variraju, a uglavnom su u rasponu od 400 do 900 evra. Dakle, i najpovoljnija varijanta ipak je, za većinu građana, veliki izdatak, a na to treba dodati i 50 evra za postavku.

Ilustracija: Shutterstock

Što se unutrašnjih vrata tiče, ona se mogu naći po ceni od 190 evra, a s obzirom na to da stan koji smo uzeli kao primer ima troja vrata, to je trošak od 570 evra, ukoliko novi vlasnik želi da promeni svaka.

Molerski radovi – 1.400 evra

U ovu grupu radova, svrstali smo saniranje eventualne štete koja postoji na zidovima, poput pukotina, saniranje nakon postavke novih prozora i vrata, nanošenje podloge, gletovanje i krečenje.

idealna boja
Krečenje u najavi; Foto: Stefanie Grewel / Cultura RF / Profimedia

Za nanošenje podloge, gletovanje i krečenje stana od 50 kvadrata, potrebno je oko 1.100 evra, dok je za saniranje nakon postavljanja spoljne stolarije i drugih sitnih oštećenja na zidovima potrebno još oko 300 evra.

Keramičarski radovi – 1.400 evra

Oni koji se upuste u „avanturu“ renoviranja kupatila često kažu da je ovo pravi udar i za novčanik i za živce. Naime, na samom početku potrebno je uraditi pripremu podova i zidova, a tek onda kreće postavljanje pločica.

Foto: Shutterstock

Skidanje starih pločica, pripremu i popločavanje kupatila, kuhinje i terase u stanu koštaće oko 800 evra – uključujući materijal i majstora.

Za nove sanitarije – lavabo sa novom slavinom, wc šolju i novi tuš, treba izdvojiti još oko 600 evra.

Klimatizacija – 580 evra

Ukoliko u stanu u starogradnji nema klime, to predstavlja trošak od još, u proseku, 400 evra. Majstori za postavljanje klime najčešće uzimaju oko 80 evra.

Foto: Shutterstock

Novi stanari koji nisu zadovoljni izgledom radijatora, mogu da ih ofarbaju. To će ih koštati oko 100 evra.

Promena parketa – 2.850 evra

Pored samog lepljenja paketa, uračunali smo i skidanje starog, kao i pripremu za novi. To znači da za stan od 50 kvadrata, priprema košta oko 250 evra, dok kupovina parketa, njegovo postavljanje, kao i lepljenje lajsni košta oko 2.600 evra.

Šta je isplativije?

Dakle, kada se saberu cena samog stana i renoviranje, to je ukupno 109.750 evra.

Renoviranje stana Foto:Shutterstock

S druge strane, stan u novogradnji na istoj lokaciji košta 2.915 evra po kvadratu. To je 145.750 evra.

Međutim, kupac stana u novogradnji ima pravo na povraćaj PDV-a od 10 odsto, ukoliko je to njegova prva nekretnina.

PDV može da se vrati za površinu do 40 kvadrata, što u ovom primeru znači da će stan koštati 134.090 evra.

Ipak, u ovom konkretnom primeru, starogradnja sa renoviranjem je jeftinija opcija.

Naravno, ovo zavisi od stana do stana i od lokacije do lokacije, s obzirom na to da su u nekim beogradskim opštinama cene stanova u starogradnji i novogradnji gotovo iste. Pored cene, ključna razlika je to što je useljenje u stan u novogradnji moguće odmah, dok kod starogradnje renoviranje može da traje i po dva ili tri meseca.

BONUS VIDEO Rusi i nekretnine: Da li nas čeka crnogorski scenario?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare