Foto: Shutterstock

Biti podstanar u Srbiji je tokom prethodnih godinu dana postalo i više nego skupo. Cene nekretnina "otišle su u nebo", te oglasi sa stanovima čija mesečna renta prelazi 1.000 evra više nisu retkost. Tako je vlasnik stana na Novom Beogradu odlučio da ga izdaje za čak 1.600 evra mesečno.

U novobeogradskom bloku 19a na izdavanje je oglašen trosoban stan od 75 kvadrata. A cena je „prava sitnica“ – 1.600 evra mesečno.

Foto: Shutterstock

Kako se navodi u oglasu, u pitanju je novi, luksuzni stan, potpuno opremljen „malim kućnim aparatima, tanjirima, šerpama i kompletnom posteljinom“.

Dalje, stan se sastoji od dve spavaće sobe, dnevnog boravka sa trpezarijom, kuhinjom, a tu su i dva mokra čvora, lođa „sa lepim pogledom“ i podrum.

PROČITAJTE JOŠ

U obe spavaće sobe postavljena je po klima. Sama zgrada ima dva lifta, video nadzor, a u ulici je dostupno besplatno parkiranje.

„Retko u ponudi“, navodi se na kraju oglasa.

Foto: Shutterstock

Posmatrajući statističke podatke agencija za nekretnine, prosečna mesečna renta na Novom Beogradu za trosoban stan iznosi oko 1.000 evra, što ovaj oglas znatno prelazi.

Takođe, Novi Beograd nije jedini deo grada u kojem su kirije značajno skočile – isti scenario zadesio je podstanare u svakom delu prestonice. Ključni faktor za enorman rast cena nekretnina bio je dolazak velikog broja Rusa koji su diktirali nova kretanja cena na tržištu, s obzirom na to da imaju mogućnost da za kiriju izdvoje znatno više novca od prosečnog Srbina. Stoga ni ne čudi što je mnoge građane koji su u potrazi za savršenim stanom obradovala vest da Rusi više ne dolaze u Beograd, te očekuju stabilizovanje cena.

Međutim, kako ističu agenti za nekretnine, da bi cene počele da padaju, tražnja mora da bude smanjena još barem nekoliko meseci.

Foto: Shutterstock

Ipak, čak i tada, prema procenama stručanjaka, cene se neće vratiti na pređašnji nivo, već će samo prestati da rastu.

BONUS VIDEO Kirije rastu, zakupe im otkazuju: Imaju li podstanari pravo na zaštitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare