Foto: Promo

Nije tajna da ima neka tajna veza između novinara i kafe. Bez te doze kofeina i čistog uživanja teško bismo pregurali čak i prosečno stresan radni dan. Logično, svako od nas ima svoju omiljenu vrstu, što podrazumeva duge spiskove kada neko ide napolje po kafu. Da ne pominjem gužvu u kuhinji kada je sami pravimo i prepirke na koga je red da očisti kamenac u ketleru.

Tako je bilo sve do nedavno, kada smo u našoj kuhinji ugledali aparat za kafu Philips LatteGo, poklon od Deda Mraza koji je malo poranio. Ono što nam je prvo privuklo pažnju je da pravi čak 12 vrsta napitaka, pa možete pretpostaviti da je to bio dan za kafu s pauzama za rad.

Foto: Promo

Espreso 10/10

Ljubitelji kratkog espresa prvi su stali u red da daju svoj sud. Pošto je u pitanju automatski aparat, na jedan dodir touch screen ekrana u šoljicu je potekao espreso, a kuhinju je ispunila aroma kao u najboljim kafeterijama. Konačna ocena nakon degustiranja: kolege kažu da na blind testu verovatno ne bi razlikovali ovaj espreso od onog u omiljenom kafiću.

U čemu je tajna? Znamo da vrhunska kafa mora biti sveže samlevena pred samu pripremu. Ovde taj posao obavlja specijalni 100% keramički mlin, koji pretvara zrna u najfiniji prah, što je ključno za perfektan espreso sa karakterističnom kremom. Što je kafa finije mlevena, to će njen ukus i miris biti intenzivniji, a na Philips LatteGo aparatu moguće je prilagoditi mlevenje, od grubog do izuzetno finog.

Extra shot za energetski boost

Na red su došli poznavaoci mlečnih kafa, koji ne priznaju šoljicu bez raskošne kremaste pene. Kapućino smo isprobali u dve varijante – sa kravljim i biljnim mlekom. Iskoristili smo i opciju „extra shot” za dodatnu jačinu, koja se inače može primeniti na svaku vrstu napitka. U oba slučaja dobili smo savršeno svilenkastu gustu mlečnu penu koja je oduševila i najzahtevnija nepca.

Moj omiljeni amerikano nema mnogo poklonika u redakciji, ali je došao trenutak i na nas da uskočimo u ulogu degustatora. Iako espreso preliven toplom vodom zvuči kao jednostavan recept, ima mnogo faktora koji čine dobru američku kafu, uključujući temperaturu vode koja se dodaje espresu. Ne znam kolika je tačno u ovom aparatu, ali s prilično dugim stažom uživanja u amerikanu mogu da kažem da je ovo jedan od tri najbolja koje sam probala.

Foto: Promo

Personalizovani barista

Jasno je da smo na kraju dana svi osetili blagi višak kofeina kao posledicu želje da probamo što više ukusa. Pored slatkih muka šta izabrati, pojavio se još jedan problem – kako da personalizujemo našeg novog omiljenog baristu. Postoji mogućnost čuvanja četri korisničkih profila, što podrazumeva da omiljenu kafu dobijete samo jednim pritiskom na dugme, bez dodatnih podešavanja jačine, mleka i slično. To je za prosečnu porodicu sasvim dovoljno, ali nas ima više i svako je priča za sebe. Pao je kompromis da se svrstamo u četiri najzastupljenije kategorije (dugi espreso s toplim mlekom, amerikano, pojačani kapućino i  ristreto), a svi ostali s posebnim zahtevima moraće da pritisnu još koje dugmence.

Da rezimiramo, Philips LatteGo nas je uverio da se vrhunska kafa može napraviti pritiskom na dugme, mada manje nismo ni očekivali kada je Philips u pitanju. I sama atmosfera na poslu je nekako drugačija. U kuhinji postoji spisak šta svako od nas preferira, pa znamo kako da jedni drugima ulepšamo dan.

Jedino što nam sada svima Philips LatteGo fali kod kuće, ali idu praznici i spiskovi želja za poklone…

#PričaZaSebe #PhilipsLatteGo #Philips #Philipshomeliving

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare