Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Bašte kafića od danas ponovo rade, privrednicu su zadovljni takvom odlukom, ali smatraju da to nije dovoljno. "Odluku o otvaranju bašti vidimo kao pozitivan korak ka potpunom ukidanju mera ograničenja za ugostiteljske objekte, ali smatramo problematičnim što se odluka opet donosi bez učešća onih na koje se odnosi i bez pratećeg ekonomskog paketa. Iz odluke su izuzeti oni koji nemaju bašte, a i njima stiže na naplatu 100 posto nameta", poručuju iz udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

„Ponovo pozivamo nadležne da po hitnom postupku saniraju štetu koja je nastala u prethodnih godinu dana za šta je potrebno da se otpišu porezi i doprinosi, ukinu parafiskalni nameti, smanji pdv na 5 odsto u naredne dve godine, da se umanje sve lokalne takse i dažbine srazmerno ograničenjima i da se hitno započne sa primenom uredbe koja je na snazi, a koja je namenjena ugroženim delatnostima, kojom je predviđeno pokriće fiksnih troškova i bruto zarada na način na koji je to učinila većina zemalja u EU“, navode privrednici.

Iz udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrenika Srbije, ukazuju i na nefer odnos koji vlada prema ugostiteljima, kao i na svekodnevne probleme sa kojima se oni suočavaju.

„Dok neprofesionalna poreska uprava svakodnevno vrši represiju prema domaćim privrednicima, obračunava kamate i izbacuje iz reprograma one koji su merama onemogućeni da rade naša država subvencioniše strane „investicije“ sa 56,000 evra po radnom mestu. Ako to nije dovoljno imamo i primere gde se ugostiteljima seče struja koju nemaju odakle da plate kad uglavnom ne rade ili su ograničeni koliko mogu da rade“, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se na to da postoje različiti aršini.

„I dalje čekamo javni izveštaj inspekcija o kontroli mere jedna osoba na 9m2 u hipermarketima, gradskom prevozu, zadrugama i slično“, zaključuju iz udruženja Zastitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram