Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Krizni štab u borbi protiv koronavirusa predložio je nove mere, koje je Vlada usvojila među kojima su najznačajnije one za ugostitelja koji će moći da rade 22 sata ukoliko imaju baštu. Oni koji je nemaju, i dalje neće raditi. Kada je reč o tržnim centrima, situacija se nije promenila, te oni i dalje ostaju zatvoreni. Apoteke, benzinske pumpe, prodavnice radiće po režimu kao i do sad.

Vlada Republike Srbije usvojila je nove mere u borbi protiv koronavirusa prema kojima će od danas ugostitelji moći da rade na otvorenom do 22 sata, dok će lokali biti zatvoreni za one koji nemaju bašte. Prema novim merama biće dozvoljeno najviše pet ljudi za stolom, uz poštovanje svih propisanih mera kao što je razmak od dva metra među stolovima.

Ugostiteljskim objektima neće biti dozvoljeno da imaju živu muziku, niti bilo kakav muzičko-scenski nastup. Nepromenjeno je da kafići i restorani i dalje mogu da vrše šaltersku prodaju kafe, ili da rade dostavu 24 sata.

Tržni centri će ostati zatvoreni, a na snazi ostaju i mere da, svi objekti koji rade, moraju da obezbede poštovanje mera od minumum devet kvadratnih metara po posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri i teretane, gde mora biti obezbeđeno 16 kvadratnih metara po osobi.

Vlada Srbije će od danas pojačati inspekcijski nadzor poštovanja svih epidemioloških mera i još jednom pozvala na njihovo poštovanje . Kada je reč o merama koje su ostale na snazi, apoteke, benzinske pumpe, laboratorije, ordinacije, veterinarske ambulantne i slično, mogu raditi svakog dana kao i do sada.

Nove mere je juče najavio i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon koji je rekao da će ugostitelji moći da rade ukoliko imaju baštu ali da će raditi sa 50 odsto kapaciteta.

„Korekcije kojih će biti od ponedeljka porazumevaju da ugostitelji mogu da rade na 50 odsto kapaciteta na otvorenom, a detalji će biti definisani tokom dana da bi oni koji kontrolišu poštovanje mera mogli da ih primene”, izjavio je Kon i napomenuo da se je potrebno poštovati mere i da je vakcinacija već dala rezultate.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare