Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Navršila se godina u kojoj grcaju pre svega ugostitelji ali i turistički radnici, agencije i ostatak malih privrednika. Oni su juče ispred zgrade Skupštine grada Užica organizovali i protest, zhtevajući podršku lokalne samouprave ali odgovora nema. Volju da pomognu svojim ugostiteljima i drugim činiocima male privrede, nosioci vlasti u Užicu nisu pokazali ni u jednom njihovom zahtevu do sada. Ugostitelji, koji je u Užiu oko 130, nisu protiv mera ali veruju da im lokalna samouprava može pružiti olakšice po ugledu na druge gradove, kako bi svi zajedno, što bezbolnije prevazišli krizni period.

Posle pojedinačnih molbi i zahteva za pomoć od grada, užički ugostitelji su u oktobru prošle godine organizovali Uniju ugostitelja, kako bi organizovano i zvanično ostvarili komunikaciju sa ovdašnjim vlastima u cilju iznalaženja najboljeg rešenja i stvaranja povoljnih uslova rada, u smislu olakšica u plaćanju obaveza prema lokalnoj samoupravi.

#related-news_0

„Prošlog decembra, kao Unija ugostitelja Užica, imali smo sastanak sa gradonačelnicom. Tražili smo prvenstveno ukidanje taksi za iznajmljivanje javnih površina za letnje bašte. Odmah nam je rekla da to nije moguće pa smo predlagali da se ta obaveza bar prepolovi ili bar koliko toliko procentualno umanji. Predlagali smo da kolege koje su tu obavezu izmirile za 2020.godinu, uđu u pretplati za ovu godinu a ostalima da se odobri umanjenje. Tražili smo i privremeno ukidanje plaćanja eko takse i firmarine, u suštini tražili smo da lokalna samouprava pomogne tamo gde može. Tražili smo da se nađe način da se pomogne noćnim klubovima i salama za veselja, oni u odnosu na kafiće i restorane nisu radili ništa, zatvoreni su godinu dana. Predlagali smo da lokalna samouprava posreduje sa nadležnim ministarstvom, da se ugostiteljima privremeno umanji PDV. Rečeno nam je da ćemo odgovor na naše zahteve dobiti u najkraćem roku ali ga do današnjeg dana nema“, kaže za portal Nova.rs sekretar Unije ugostitelja Užica, Vladimir Slović.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Slović dodaje da su u svom predlogu lokalnoj samoupravi dostavili i zvanične potvrde o olakšicama koje su ugostiteljima omogućili drugi gradovi, kao što su pre svega Niš, Novi Sad i Beograd koji su umanjili obaveze za naplate zakupa za lokale i korišćenje javnih površina ali i primer komšijske lokalne samouprave Bajina Bašta koje je naplatu zakupa za letnje bašte, svijim ugostiteljima privremeno obustavila. Odgovor koji su usmeno dobili ih je zaprepastio.

„Rekli su nam da lokalna samouprava mora da se obrati nadležnom ministarstvu da vide da li oni mogu da izrše rebalans budžeta kao i da za to postoje ustavne prepreke. Ne mislimo da je izdavanje javnih površina stvar Ustava niti ministarstva jer mi smo za korišćenje javnih površina dozvolu tražili i dobili je od grada Užica. Gradu plaćamo najam za to i sredstva se slivaju u gradski budžet. Godinama je grad prihodovao od našeg rada ali sada kada je situacija teška za sve, smatramo moralnom odlukom da nam se pomogne. Mimo toga, mi smo jedini grad u Srbiji koji zakup za letnje bašte plaća svih dvanaest meseci dok je u ostalim gradovima to na nivou od 6-8 meseci. Najam na godišnjem nivou, za korišćenje javnih površina za letnje bašte, užički ugostitelji, zavisno od površine i zone, plaćaju od 200 hiljada dinara pa do 1.620.000. To su ogromna sredstva i u redovnim okolnostima a ne u ovakvim“, rekao je za naš portal Predsednik Unije ugostitelja Užica, Branko Zlatić.

Foto:Aleksandra PetrovićNova.rs

Pored ugostitelja, merama koje su uslovili epidemiološki uslovi pogođene si i druge grane male privrede, turistički radnici i agencije, zanatske radnje i trgovci. Da li je grad Užice u poslednjih godinu dana, od kada problemi postoje, preduzeo bilo kakve mere koje bi maloj privredi olakšale uslove pod kojima rade a pre svega ugostiteljima, pitali smo predstavnike lokalne samouprave. Zamenik gradonačelnice Dragoljub Stojadinović nam je potvrdio da dosadašnji razgovori nisu dali nikakve konkretne rezultate koji bi ugostiteljima i drugim privrednicima bili podrška od strane gradske vlasti.

„Tražili su da im se umanje zakupi bašta ali postoje zakonske regulative koje nas u tome ograničavaju. Tražili smo i mišljenje ministarstva ali pokušavamo da iznađemo druga rešenja u okviru zakonskih normi i
propisa. Suština je da postoji dobra volja gradskog rukovodstva i čim pronađemo rešenje, a to će se dogoditi u narednim danima, izaćićemo im u susret. Problem je u budžetu zato što se odluke o naknadama za korišćenje javnih površina na teritoriji grada mogu samo uz budžet da se menjajub a o snižavanju cena nismo pričali tokom usvajanja budžeta. Mi nemožemo promeniti tu skupštinsku odluku rebalansom budžeta, jer se ona menja samo uz usvajanje budžeta kada se menjaju zakonski i podzakonski akti. Kada smo usvajali budžet za 2021.godinu tu odluku nismo razmatrali“, rekao je za naš portal Stojadinović

Dobra volja koja ne daje nikakve konkretne rezultate, ugostiteljima ne znači ništa. Obrazloženja gradskih vlasti da oni problem ne mogu da reše na lokalnom nivou rebalansom budžeta, po rečima pravnog savetnika unije Ugostitelja Užica , advokata Mihaila Krstiće je stvar njihovog neznanja te da nikakvo ministarstvo nije nadležno za rešavanje tog problema već isključivo lokalna samouprava.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Lokalna samouprava ne zna da reši taj problem kao što su to uradile druge u Srbiji. Oni još tvrde da su druge lokalne samouprave, koje su taj problem rešile, to uradile na nezakonit način što apsolutno nije
tačno. Problem je što je naša lokalna samouprava poprilično rigidna, nova i taze i što ne znaju da reše situaciju iako imaju sve zakonske osnove za to te ugostiteljima mogu da otpišu deo duga. Njima problem
pravi to što moraju da izvrše rebalans budžeta, bez obzira što za to imaju zakonsko utemeljenje. Iako je to stvar lokalne samouprave oni su tražili mišljenje nadležnog ministarstva kako to da urade ali tog
mišljenja još nema. Mišljenje ministarstva je neobavezujuće, to je samo savet nekome ko ne zna da reši određeni problem“, rekao je za portal Nova.rs advokat Krstić.

Krstić dodaje da je lokalna samouprava živo telo koje probleme rešava situaciono u okviru postojećih zakonskih normi, što se upravo dešava, imaju pravo da to urade bez konsultacija sa republikom. Zakon je lokalnoj samoupravi dao određena ovlašćenja i na osnovu tih ovlašćenja ta lokalna samouprava radi i preduzima određene mere, što se u Užicu nažalost ne radi.

Užički ugostitelji naglašavaju da njihova spremnost da se uključe u borbu sa koronavirusom ni jednog trenutka nije bila sporna. Sva ograničenja u smislu broja gostiju u objektu i drugih mera poštuju i ne beže
od toga, što kontrolišu i inspekcijske službe. Ono šo smatraju nelogičnom odlukom Kriznog štaba je i ograničenje vremena rada ugostiteljskih objekata na dnevnom nivou. Ukoliko se sve mere poštuju i preduzimaju radi bezbednosti gostiju u njihovim objektima, onda satnica ne igra nikakvu ulogu. Sve jedno je da li u kafiću ima deset gostiju ujutru u devet ili dvanaest sati kasnije, rizik je isti, smatraju ugostitelji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar