Foto: Shutterstock

Poslednji podaci o prosečnoj plati u Srbiji govore nam da se ona popela na 78.326 dinara. Najveći broj građana naše zemlje, ipak, zarađuje dosta manje od toga, a ako izuzmemo Beograd i Novi Sad, više od proseka zarađuje se samo u još tri grada – Boru, Majdanpeku i Lučanima.

Naime, prosečna neto plata u Boru u novembru je iznosila 89.048 dinara, a u Majdanpeku 78.918 dinara.

Razlog za ovu visinu prosečne plate vrlo je jednostavan – veliki broj ljudi u ovom okrugu zapošljava Ziđin.

Pročitajte još:

Podsetimo, ova kineska kompanija je nedavno najavila da će u ovoj godini povećati plate svojim radnicima za oko 10 odsto, pa se zbog toga može očekivati da u narednim mesecima prosečna plata u ovim mestima poraste.

Što se tiče Lučana, u kojima prosečna neto plata iznosi 80.331 dinar, razlog je takođe poznat – veliki broj žitelja ovog mesta koje broji manje od 4.000 stanovnika zaposlen je u MB Namenskoj.

Medijana iznad proseka, ali Niš ne

U niškoj opštini Medijana, prosečna plata je, prema zvaničnim podacima, takođe veća od republičkog proseka i iznosi 84.874 dinara.

Međutim, budući da je u ostalim niškim opštinama ona niža od republičkog proseka, prosek na nivou celog Niša je 74.925 dinara.

Prosečna plata realno je smanjena

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna novembarska plata u Srbiji je, u odnosu na novembar 2021. godine nominalno veća za 13,3 odsto.

Nominalno povećanje znači da na račune zaposlenih teoretski „leže“ veća plata.

Međutim, u praksi su stvari dosta drugačije, budući da realno povećanje pokazuje pravo stanje stvari – šta građani sa svojim platama mogu da priušte.

A realnog povećanja ne da nema, nego su plate, prema podacima, za godinu dana realno manje i to za 1,6 odsto.

BONUS VIDEO Protest u Majdanpeku zbog rušenja Starice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar