Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Radna grupa za rešavanje otvorenih zahteva radnika Fijata, zaseda danas u Kragujevcu. Radnici od ovog sastanka očekuju konkretne odgovore u vezi sa visinom otpremnine, zaštiti ranjivih grupa i zapošljavanja onih koji ne žele da idu u inostranstvo. Ovom sastanku ne prisustvuje premijerka Ana Brnabić.

Tokom dva sastanka Radne grupe, koji su održani u Vladi Srbije, do sada nije bilo konkrernih pomaka, a zaposleni danas očekuju zvanične odgovore. U suprotnom, ne odustaju da se za svoje zahteve izbore blokadom puteva.

Jedino što je radnicima konkretno ponuđeno su datumi za izjašnjavanje, koje je saopštila premijerka Brnabić. Do 15. juna radnici treba da se izjasne za odlazak u inostarnstvo, a posle toga, kako je rekla, Radna grupa će od 15. do 18 juna, saopštiti sve opcije za radnike koji ne žele u inostranstvo.

„Dali su nam samo jedan beli papir“

Radnik Đorđe Milojević predstavnik radnika u pregovaračkom timu, pre početka sastanka rekao je za naš portal da je petak 17. jun ‘‘poslednji rok‘‘, te da ukoliko tada ne budu zadovoljni ponuđenim rešenjima stupaju u štrajk i blokade puteva.

„Oni su izašli sa jednim belim papirom i pokazali nam to inostranstvo. Tako ne može da se ide. Ljudi moraju da znaju kako idu, kakav im je smeštaj, šta ako se povrede, da li vraćaju novac ako se vrate pre vremen. Tu je milion i jedno pitanje, na koje ni do dans nismo dobili odgovor“, rekao je Milojević i dodao da od današnjeg sastanka očekuje informacije i odgovore koje su Radnoj grupi postavili u petak na sastanku u Beogradu.

On je rekao i „da se čeka“ broj prijavljenih radnika za inostranstvo, te da će visina otpremnine zavisiti od broja radnika koji ne žele da idu.

Izjašnjavanje za odlazak u inostranstvo počelo je 8 juna, a u Samostalnom sindikatu fabrike kažu da je do sada „odiziv slab“.

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da je od 2.016 radnika posao, ‘‘zagarantovan za 500 ljudi‘‘, da je 500 radika višak, a 1.000 zaposlenih pozvano je da se izjasni za odlazak u inostranstvo.

Takođe, obećala je i da će radnicima koji ne žele da odu, država pronaći posao u Kragujevcu i okolini do 50 kilometara, a da će do pronalaska posla, biti na birou rada uz minimalac.

Međutim, radnici istiiču da je to sve ostalo u domenu obećanja i da do sada nisu dobili nikakav pisani dokument o potencijalnim fabrikama u kojima bi radili, pa od današnjeg sastanka očekuju da taj usmeni dogovor bude zaveden i u zvaničnim dokumentima.

Prethodni sastanak Radne grupe koji je u petak održan u Vladi Srbije, trajao je pet sati, a prema svedočenju učesnika iz redova sindikata i radnika, „za to vreme nije napravljen nikakav pomak“.

Sastanak u Kragujevcu počeo je oko 11 sati.

Bonus video: Uzmi ili ostavi u Fijatu?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar