Radnici Fijata Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Pregovori između Fijatovih radnika i premijerke Ane Brnabić, nastavljeni su danas, a posle sastanka koji je trajao skoro pet sati, nije napravljen nikakav pomak, ocenio je za Nova.rs Đorđe Milojević predstavnik radnika u pregovaračkom timu. Novi sastanak zakazan je za ponedeljak u Kragujevcu, a sindikati i radnici očekuju da im iz Vlade tada ponude konkretne odgovore.

Pregovori su ‘‘zastali‘‘ kod visine otpremnine, a nisu do kraja definisani ni uslovi za radnike koji odlaze u inostranstvo, u najkraćem je opisao današnji sastanak, radnik Đorđe Milojević.

On je za Nova.rs rekao da su radnici i sindikati dali rok do ponedeljka do kada bi, kako je rekao, „ekonomisti i pravnici“ iz Radne grupe taksativno naveli sve pojedinosti u vezi sa socijalnim programom i upućivanjem radnika u inostranstvo.

Takođe, potvrdio nam je i da im je usmeno saopšteno da će Fijat 20 juna. raskinuti ugovor sa svim prekobrojnim radnicima.

‘‘Ovde postoji milion stvari koje nisu do kraja definisane. Ne mogu samo da nam kažu ‘ideš u inostranstvo‘, a da ne znamo nikakve uslove tamo, oko rada, smeštaja, osiguranja, šta ako se neko povredi. Tražili smo da nam u ponedeljak na papiru daju sve te odgovore‘‘, naveo je Milojević.

U pregovorima je i dalje sporna visina otpremnine. Radnici su zahtevali da budu izjednačeni sa kolegama koji su prilikom gašenja treće smene, pre pet godina, dobili 1.000 evra po godini staža.

Prema rečima Zorana Miljkovića iz sindikata Fijat plastika, Radna grupa se za sada nije precizno izjašnjavala o visini otpremnine, a trenutna ponuda iznosi 2.000 evra za devet godina staža, što je, dodaje on, Stelantisova prva ponuda.

‘‘Sve ovo mi liči na kupovinu vremena do tog 20. juna, kada će Fijat da raskine ugovor sa nama. Sada nam je bitan svaki dan i ne možemo da čekamo da svi dobijemo otkaze pa da se posle bunimo i štrajkujemo. U ponedeljak je zadnji rok da nam konkretno predstave visinu otpremnina i imena firmi u kojima će da nas zaposle. Ukoliko to ne dobijemo, izlazimo u blokade puteva‘‘, revoltiran je Miljković.

Ponuda plate od 47.000 dinara ko ne želi otpremninu

Na prvom satstanku Radne grupe koji je održan 9. juna, ponuđena je opcija za radnike koji ne žele otpremnini, niti odlazak u inostranstvo. Prema tom predlogu, radnici će mesečno dobijati 47.000 dinara i biće na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje do pronalaženja novog posla u Kragujevcu ili okolini do 50 kilometara.

Uz ovu opciju, dobili su uveravanja da će im država pronaći posao, a od 47.000 koje će dobijati mesečno u obavezi su da sami uplaćuju doprinose.

U kragujevačkom Fijatu zaposleno je 2.016 radnika, a posle svih pregovora, saopšteno je da je 500 višak, te da je za proizvodnju električnog modela 2024. potrebno 1.550 ljudi.

Namera menadžmenta je da 1.000 zaposlenih pošalje u inostranstvo na rad i obuku.

U Fijatu je u toku izjašnjavanje radnika za dobrovoljni odlazak u jednu od četiri Stelantisove fabrike. Odziv radnika je slab potvrđuju nam sindikalci i navode da ljudi još uvek ne znaju uslove pod kojima bi išli.

Prijavljivanje je počelo 8. juna i trajaće do 15, juna, a potom bi, prema tvrdnjama premijerke Ane Brnabić, do 18. juna trebalo da bude završen kompletan socijalni program.

BONUS VIDEO: Uzmi ili ostavi u Fijatu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar