Foto: Shutterstock/Maksim Safaniuk

Ministar Branislav Nedimović rekao je za RTS da od ponedeljka kreće "Otvoreni Balkan" između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, usaglašene su sve laboratorijske analize, tako da na granicama nema fitosanitarne i veterinarske inspekcije, a ništa neće biti na uštrb kvaliteta robe.

Nakon što su narodni poslanici podržali Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj oblasti kao i oblasti bezbednosti hrane, nameće se pitanje da li su ispunjeni svi uslovi da dogovori iz Tirane u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, počnu da se primenjuju od 3. januara? Koje subvencije očekuju poljoprivrednike i stočare, i kakva se godina očekuje.

Ministar Branislav Nedimović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da priča o inicijativi „Otvoreni Balkan“ je dogovor za budućnost i da se time ruše barijere između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

„Od ponedeljka kreće „Otvoreni Balkan“. Što praktično znači da ako hrana krene iz Severne Makedinije, ne mora biti kontrolisana u Makedoniji pa u Srbiji. Usaglasili smo laboratorijske analize, tako da na granicama nema fitosanitarne i veterinarske inspekcije, a ne na uštrb kvaliteta robe“, kaže Nedimović.

Prema njegovim rečima, komletna razmena između Srbije, Severne Makedonije i Albanije u sektoru hranu iznosila je 420 miliona evra sa granicama.

PROČITAJTE JOŠ

„Zamislite koliki prostor se otvara u ovoj oblasti, nema više čekanja na granicama. Dobijamo još jedan prostor, 50 posto stanovništva više gde možete da plasirate svoju robu“, naveo je Nedimović.

Dodao je da Srbija 2021. godine ima 5 milijardi dolara izvoza robe, a pretpostavlja da će u novom prostoru u okviru „Otvorenog Balkana“ dostići i milijardu evra.

Nedimović je pozvao i ostale zemlje regiona da se pridruže inicijativi.

„Definitivno je korona promenila situaciju u domenu hrane. Ono što poljoprivrednicima može najbolje da se desi jeste dobra cena, država daje subvencije. Raspisali smo konkurs da do 50 posto novca vraćamo za opremu, biće posle Nove godine subvencije za stočare, biće sličnih stvari i u martu“, najavio je Nedimović dodajući da srpska poljoprivreda raste iz godine u godinu.

Napominje da će hrana i narednih godina biti hit u svetu. Kako je rekao 1300 zaparloženih njiva u vlasništvu države je identifikovano i to je ponuđeno na licitaciju jer je najskuplja njiva koja se ne obrađuje.

„Znamo sa svakim kvadratom šta se radi. Niko ne bi uzimao u zakup njivu da se ne isplati“, istakao je ministar poljoprivrede.

BONUS VIDEO: Da li je Otvoreni Balkan pokušaj regionalnog odgovora na zastoj u evrointegracijama?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar