Foto: Shutterstock

U poslednjih nekoliko meseci potraga za stanom i vršljanje po oglasima postalo je pravo traumatično iskustvo za one kojima je hitno potreban krov nad glavom. Sada su korisnici društvenih mreža primetili još jednu stvar: oglas se najpre pojavi sa jednom cenom, a kroz pola sata cena bude viša, te su se neki korisnici izneli “teoriju” da zapravo agenti zovu vlasnike i nude im da im oni oglase stan po višoj ceni. Istraživali smo – koliko agencije za nekretnine utiču na vlasnike stanova i cene koji oni prvobitno odrede i kolike provizije uzimaju za svoje usluge?

Dejan Gavrilović iz udruženja potrošača “Efektiva” kaže da za ovako nešto ne postoje dokazi ali da on lično osnovano sumnja da agencije često pokušavaju da naprave drugačiju sliku tražnje, recimo pričom o dolasku Rusa i Ukrajinaca, i tako malo “naduvaju” cene.

Pročitajte još:

“A i da zovu i kažu ‘nemoj za ovu cenu, daj nama pa možeš da uzmeš i više’, tu nema kršenja zakona. Onaj ko koristi usluge agencije je upoznat sa time i provizijama i na to pristane. E sad koliko su te cifre moralne, to je druga priča”, kaže Gavrilović za naš portal.

Dejan Gavrilović Foto:Nova S

Međutim, agentica za nekretnine Katarina Lazarević tvrdi da agencije ne povećavaju cene, već je situacija potpuno suprotna.

“Vlasnici nama određuju cene jer misle da mogu da dobiju više. A to zašto neko posle pola sata podigne cenu, pa ljudima svašta pada na pamet. Mi kao agenti dosta puta pokušavamo da urazumimo ljude i kažemo im da moraju da oglase stan po manjoj ceni ako misle da ga ikad izdaju”, navodi naša sagovornica.

Kolike su provizije?

Agencijske provizije su, prema rečima Katarine Lazarević, 50 odsto od prve zakupnine. A to iz čijeg će džepa ona biti naplaćena – zavisi od slučaja do slučaja.

Ključna stvar je to koja strana agenciju angažuje.

Foto:Nova S

Ako je zakupodavac taj koji je angažovao agenciju, on će uplatiti taj iznos, a ako je onaj koji je stan iznajmio klijent agencije, on će proviziju i platiti.

Za kraj, Lazarević upozorava građane da sarađuju isključivo sa licenciranim agencijama.

Kako izbeći prevare pri iznajmljivanju stana?

Kada se neki oglas pojavi, niko ne može da sa sigurnošću utvrdi da li se radi o prevari ili ne. Ipak, postoje neke opšte smernice koje građanima mogu da pomognu da se zaštite od prevaranata.

Najpre treba zakazati razgledanje stana, kako bi se uverili u to da li je ono što je navedeno u oglasu istina.

Pri razgledanju takođe treba tražiti na uvid dokaz da je stan zaista u vlasništvu čoveka koji ga je oglasio.

I, najvažnije – ništa ne plaćati unapred.

BONUS VIDEO Kirije rastu, zakupe im otkazuju: Imaju li podstanari pravo na zaštitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare